Kreatsionistist president oleks USAle hukatuseks

11. jaanuar 2008, 11:01

Päev pärast seda, kui vabariiklaste
presidendikandidaat, baptist Mike Huckabee võitis eelvalimiste esimese vooru,
hoiatasid ameerika teadlased inimesi valimast endale juhiks inimest, kes ei usu
evolutsiooni.

"Loogika ütleb meile, et evolutsioon on fakt. Sama loogika järgi teame, et suitsetamine on tervisele kahjulik ning et globaalse soojenemise tõttu tuleb üle vaadata energiasektor,” ütles Michigani ülikooli professor Gilbert Omenn ajakirjanikele USA teaduste akadeemia uue, evolutsiooni käsitleva raamatu esitlusel, kirjutas AFP.

"Ma kardan, et president, kes ei usu evolutsiooni tõestavaid argumente, ei usu ka ülejäänud kahte väidet tõestavaid argumente. Selline president viiks riigi hukatusse,” lisas Omenn.

Endine Arkansase kuberner Huckabee ütles maikuus peetud debatis, et ta ei usu evolutsiooni.

Eelmisel aastal USAs läbiviidud küsitlus näitas, et evolutsiooniteooriat usub seal vaid 53 protsenti elanikest. 47 protsenti ameeriklastest evolutsiooni ei tunnista. Mõned küsitletutest väitsid, et usuvad nii evolutsiooni kui ka sellele vastanduvat kreatsionismi – teooriat, mille kohaselt Jumal lõi inimese üheainsa hetkega.

Järjekordne evolutsiooni ja kreatsionismi pooldajate vaheline võitlus sai USAs alguse koolidest, kus plaaniti bioloogiatundides evolutsiooniteooria kõrval käsitleda ka nn intelligenset disaini, mille kohaselt inimese organism on liiga keerukas, et vaid loodus ja juhus oleksid selle kokkupanemisega hakkama saanud. Intelligentse disaini teooria kohaselt pidi sekkuma ka intelligente looja ehk Jumal, kes inimese väljakujunemist suunas.

Päev pärast võitu Iowa osariigis püüdis Huckabee oma kreatsionismi-teemalist avaldust veidi mahendada, sõnades teleintervjuus, et kreatsionismi õpetamine koolis pole presidendi otsustada.

Praegune USA president George W. Bush on ütelnud, et toetab intelligentse disaini õpetamist Ameerika koolides, et tutvustada õpilastele erinevaid vaatenurki. Omenn ja tema kolleegid aga arvavad, et kreatsionism tuleks hoida bioloogiatunnist nii kaugel kui võimalik.

"Me ei õpeta ju astroloogiat kui astronoomia alternatiivi või nõidust meditsiini alternatiivina,” ütles California ülikooli bioloogiaprofessor Francisco Ayala. "Kõik peaksid aru saama, mis on teadus ja mis on ebateadus. Me ei tohi õpetada kreatsionismi evolutsiooni alternatiivina.”

"Religioossus ei ole tegelikult vastuolus evolutsiooni uskumisega,” ütles Omenn. "Kuid see ei tähenda, et neid kahte asja saaks õpetada samas tunnis, sest religioon ja teadus on kaks täiesti erinevat viisi maailma mõistmiseks.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. January 2008, 11:00
Otsi:

Ava täpsem otsing