Kinnisvaraarendus täna

Kairi Niinepuu 22. jaanuar 2008, 00:00

Eelmine, 2007. aasta oli murranguline, tuues kinnisvaraarendussektori tagasi reaalsusesse. Selgus kohalikult turult ostja hinnatundlikkus, ostujõud ning teadlikkus oma vajadustest.

Praegu valitseb olukord, kus mõlemad pooled vaatlevad, kumb enne alla annab, kas arendaja hindades või teeb ostja siiski ostuotsuse pakutava hinnataseme juures. Ei ole just palju tehinguid, mis realiseeritakse esmase hinnaga, ostja arvestab kauplemisruumiga ning on valmis kehtestama omi tingimusi.

Arendaja paindlikkust ning hinnapoliitikat mõjutavad kõige rohkem tema kokkulepped finantseerijatega rahastamistingimuste osas. Selle aasta alguses on arendusprojektide, eelkõige uute korterite ja majaosade müügihinnad alanenud hinnanguliselt keskmiselt 15-20 protsenti, olles juba üsna lähedal hinnatõusu eelsele tasemele.

Et praegu on rohkelt külmutatud pooleliolevaid arendusi ning müümata elamispindu, peaksid arendajad püüdma olukorda loovamalt käsitleda - pakkudes n-ö laos seisvat kaupa kampaaniate ning uute finantseerimisskeemide abil.

Passiivse müügi ajad on vältimatult möödas. Isemüüv objekt on vaid heas asukohas eripärane pakkumine. Heal asukohal on aegumatu nõutud väärtus.

Olukord, kus arendusprojekte ei teki kui seeni pärast vihma, on ainult positiivne.

Turg vajab eripärast, arhitektuuriliselt läbimõeldumat, kvaliteetset ja ökonoomset elustiili võimaldavat kinnisvara. Maja- ja korterikarbid vaegrohelistel aladel ei ole selliste hinnatasemete juures nõutud. Nõudlus neile on suur, kuid eeldatakse oluliselt soodsamat hinda.

Hinnadiferents uusarenduste vahel peaks olema suurem - sõltudes arendusprojekti asukohast ning kvaliteedist. Nõudlus uute eluasemete järgi ei ole madal - Tallinn ja selle lähiümbrus on täis amortiseerunud kinnisvara, mille omanikud on potentsiaalsed uute objektide ostjad.

Et töötus on Eesti ajaloo madalaimal tasemel, võib sellest järeldada, et võimalused uue eluaseme ostuks on potentsiaalsetel ostjatel olemas. Kuna magalakorterite hinnatase on madal ning tagatisenagi pole neil just arvestatavat väärtust, ei saa uute äärelinna karpkorterite müügihinnad olla samaväärsed city-korterite omadega. Loodetavasti loksuvad uusarenduste hinnad 2008. aastal paika ning seisak möödub.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing