Katre Pilvinski • 23. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vald hoiab maamaksust toetuse pärast kinni

"Vallal ei ole palju maad, vald on pisike - 1,8 ruutkilomeetrit," ütles Tootsi vallavanem Kaljo Ahman ja lisas, et valla maamaks on kokku 28 000 krooni. "Valla aastaeelarve on 16 miljonit krooni. Maamaksul tuluna pole mõtet, kuid kaotada ka ei saa, siis kaob tuluallikas ning ei saa toetusi taotleda," selgitas ta.

Ahman rääkis, et Järvakandi ja Kaismaa valla ühinemisläbirääkimistesse on kaasa tõmmatud ka Vändra ja Tootsi vald. Aasta tagasi toimus esimene läbirääkimistevoor, mis polnud tulemuslik.

"Peatselt toimub teine voor, osaleme läbirääkimistel ning vaatame, mida pakutakse ja mida nõutakse. Läbirääkimiste rongilt on alati võimalik maha astuda," sõnas Ahman.

Rahandusministeeriumi statistikast selgub, et maamaksu summa elaniku kohta erineb valdade vahel sada korda. Kui Tootsi vald kogus inimese kohta 31 krooni, siis kõige priskemat maksu kogus Vormsi - 3078 krooni elaniku kohta.

Eelmisel aastal kogusid vallad maamaksu kokku 552 miljonit krooni.

Valla rahakoti paksuse poolest on Eestis kohalikest omavalitsustest parimas seisus Tartumaal asuv Piirissaare, kus on elaniku kohta kõige rohkem raha - 47 088 krooni. Vallas elab 96 inimest ning valla tulud on kokku 4 520 496 krooni. Piirissaare eelarvet on toetanud ka valitsus ja ministeeriumid.

Teisena on enim raha inimese kohta Mäetaguse omavalitsusel, kus on elaniku kohta eelarves 42 164 krooni. Vallas elab 1701 inimest. Ruhnu omavalitsusel on eelarves 36 941 krooni elaniku kohta, seal elab 120 inimest.

Kõige vähem raha elaniku kohta on kasutada aga Ida-Virumaal asuvatel Kasepää, Kohtla ja Alajõe omavalitsusel - vastavalt 10 114, 9909 ja 9263 krooni. Kasepääl elab 1367, Kohtlas 1663 ning Alajõel 537 inimest.

Ruhnlastel on küll inimese kohta palju raha käes, samas aga on valla ülalpidamine Eesti kalleim. Valla juhtimise personalikulu elaniku kohta on 17 344 krooni.

Sarnaselt on väiksema sissetulekuga valdadel ka halduskulud madalamad. Nii kulus inimese kohta ühe väiksema eelarvega Kohtlal eelmisel aastal personalile 1607 krooni elaniku kohta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt