Tallinna börsi aknad avatud maailma

Virge Lahe 28. märts 2008, 00:00

Kuu aega tagasi jõudis lõpule Tallinna börsi emafirma OMX Groupi ühinemine New Yorgis, Manhattanil asetseva peakontoriga USA suurima börsiga Nasdaq.

Tehnoloogiasektorit tugevalt esindava börsi, mis oli esimene elektrooniline väärtpaberibörs maailmas, rajas 1971. a automaatseid väärtpaberitehinguid pakkuvate väärtpaberivahendajate liit (National Association of Securities Dealers Automated Quotations - Nasdaq). Nasdaq OMXi turuväärtust hinnatakse ca 7,1 miljardile dollarile, vahendab Wikipedia. 17. juulil 1995. a sulgus Nasdaqi üldindeks 1005,89 punkti peal, ületades esimest korda 1000 punkti piiri. 10. märtsil 2000. a saavutas antud indeks 5048,62 punktiga kõigi aegade kõrgeima taseme.

Nasdaqil kaubeldakse igapäevaselt keskeltläbi 2 miljardi aktsiaga. Seni parimaks kauplemispäevaks peetakse 3. jaanuari 2001. a, kui indeks tõusis päevaga 14 protsenti. Ja halvimaks päevaks peetakse 19. oktoobrit 1987. a, kui kaotus oli 11 protsenti. Üleeile sulgus indeks 2324,36 punktil.

Äsja ametisse asunud Nasdaq OMX Groupi asepresident Hans-Ole Jochumsen rõhutas Balti riikide aktsiaturu kiiret arengut viimasel paaril aastal.

Intervjuu ametisse astunud Nasdaq OMX Groupi asepresidendi Hans-Ole Jochumseniga, kes vastutab seitsme põhja- ja Baltimaade börsi tegevuse eest.

Mis muutub Eesti ja Balti riikide jaoks pärast seda, kui OMXi asemel saab põhiomanikuks Nasdaq OMX?

Tänu meie tugevale positsioonile maailma suurimal finantsturul USAs saab OMX Nordic Exchange, kuhu kuuluvad ka Balti turud, pakkuda noteeritud firmadele paremat nähtavust, laiemat investorite baasi, uusi teenuseid ning suuremat likviidsust. Ka turuosaliste ja info müüjate võimalused avarduvad.

Kas Tallinna Börs võtab kasutusele ka uuema ja parema kauplemissüsteemi?

OMX arendab uut süsteemi nimega Genium. Põhjamaade ja Balti börsid võtavad selle tõenäoliselt kasutusele järgmise aasta lõpuks.

Millisena näete Balti aktsiaturge 3-5 aasta pärast?

Balti turud on viimase 2 aasta jooksul arenenud väga kiiresti ning usun, et see kasv jätkub. Näeme järjest suuremat arvu välismaiseid kauplejaid - näiteks eelmisel nädalal lisandus Balti börside liikmete nimekirja Instinet. Loomulikult sõltub aga igal pool maailmas kohaliku väärtpaberituru areng lisaks välistele teguritele ka siseriiklikust seadusandlusest ja riigi suhtumisest. Näiteks sellest, kuidas maksustatakse väärtpaberitehinguid või kas riik on valmis talle kuuluvaid firmasid börsil noteerima.

OMX on omandanud Balti börsid, Armeenia börsi, arendab börsi Peterburis. Kas kavatsete osta ka muid Kesk- ja Ida-Euroopa börse, näiteks Belgradi börsi?

Nagu teate, oleme ostnud ka Nordpooli, põhjamaade juhtiva elektribörsi, ning teatasime just kavatsusest luua Nasdaq OMX Pan European Market, kus toimuks efektiivne elektrooniline kauplemine Euroopa suurfirmade aktsiatega. Konsolideerumine börsiäris on loomulik ja me uurime ka edaspidi erinevaid võimalusi.

Kas olete ka ise investeerinud aktsiatesse või muudesse finantstoodetesse ning mida soovitaksite teistele investoritele?

Peamiselt oman erinevaid fonditooteid. Konkreetseid investeerimissoovitusi ma kunagi ei anna.

Olete töötanud Kopenhaageni börsi juhina. Millised on sealse börsi populaarsemad aktsiad?

Enimkaubeldud aktsiad on Vestas, maailma suurim tuulegeneraatorite tootja, samuti põhja- ja Baltimaade suurimaid panku Danske Bank, üks suurimaid insuliinitootjaid Novo Nordisk ja maailma suurim konteinervedude firma Maersk.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:26

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing