Tarvo Vaarmets • 31. märts 2008
Jaga lugu:

Euroopa inflatsioon on dollarivaenulik

Nii nagu maailma aktsiaturud esitasid viimaste aegade kurvemaid kvartalietendusi, tegi sama ka rekordmadalal kauplev USA dollar. Tulevikus suhtes ei lisa optimismi ka euroala kõrge inflatsioon.

Eile enne päeva lõppu vaid kergelt nihkunud dollar kauples euro suhtes 1,5803 tasemel. See tähendab, et euro on dollari vastu lõppeval kvartalil tugevnenud koguni 8,3 protsenti, mis on suurim hüpe pärast 2004. aasta detsembrit. Eesti Pank fikseeris eile USA valuuta kursiks juba alla 9,9 krooni. "Olukord euro ja dollari suhtes on enneolematu," kommenteeris Dresdner Kleinworti valuutaanalüütik Michael Klawitter Bloombergile.

Eurostati eile avaldatud aruande järgi kerkis euroala inflatsioon märtsis viimase 16 aasta kõrgemaiks ehk 3,5 protsendini. See annab Euroopa Keskpangale põhjuse baasintressi muutumatuna hoida, mis omakorda tähendab, et Fedi laenuraha odavdamisaktsioonid sikutavad dollarit euroga võrreldes alla ka edaspidi. Teisalt on Euroopa kõrge inflatsiooninumber kurvaks näitajaks ka paljudele laenuvõtjatele, kes euribori odavnemist ootavad.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas