Anne Oja • 4. juuni 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Audiitor ennustab Q Varale juuni lõpus surmahoopi

Vannutatud audiitor Veiko Hintsov märgib, et suurem osa Q Vara ja tema tütarettevõtete laenudest on lühiajalised. "Tulenevalt turuolukorrast ei pruugi põhitegevusest laekuvad rahavood olla piisavad, et neid kohustusi tähtajaks tasuda," viitas audiitor kiirelt saabuvatele maksetähtaegadele ning kopsakale intressile.

"Nimetatud asjaolu võib avaldada mõju Q Vara ASi ja tema tütarettevõtjate tegevuse jätkuvusele," ütles audiitor. Aastaga kasvas Q Vara lühiajaliste laenude jääk 290,2 miljonilt 375,9 miljonile kroonile. Vaid ühe 56,8 miljoni kroonise laenu maksetähtaeg saabub tuleva aasta juunis. Kõik teised laenud tuleb tatsuda tänavu.

Q Vara majandusaruannet kontrollides leidis audiitor selles 9 miljoni krooni ulatuses vigu. Muu hulgas ei kajasta aruanne 7 miljoni kroonist kahjumit, mis tekkis Pärnu maantee kinnistu müügist.

Audiitor tunnistas ühtlasi, et talle ei meeldi, kuidas Q Vara omanikud firmast miljonite kroonide kaupa lihtsalt aadrit lasksid. "Q Vara AS ja tema tütarettevõtjad on andnud olulises summas laene aktsionäridele, aktsionäridega seotud ettevõtetele ning tütarettevõtjatega seotud isikutele, sh juhatuse ja nõukogu liikmetele," seisab otsuses.

Q Vara sai nahutada ka võlakirjaemissiooni tingimuste rikkumise tõttu. 30. juuniks tuleb Q Varal vähendada lühiajaliste laenude koormat ning kaasata omanikeringi täiendav investor.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt