ÄP fototoimetus • 11. juuni 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Putini salapartner tõuseb naftatsaariks

Venemaa endise presidendi Vladimir Putini vanad liitlased on tihti mõjukatel positsioonidel riigi majanduses. Nii Putin kui ka Timtšenko eitavad omavahelisi tihedaid sidemeid või onupojapoliitikat. Kui Putin tuli 2000. aastal võimule, oli Timtšenko ettevõtte Gunvor Group veel tundmatu, kuid nüüd on tegu ühe tippmängijaga Vene nafta müügi- ja transportimise äris, kirjutas The Wall Street Journal.

Selle aasta veebruaris saatis Gunvor teele 16 korda rohkem naftat Vene sadamatest kui 2002. aasta veebruaris, selgub naftatransiiti jälgiva ajakirja Nefte Compass andmetest. Gunvor transpordib sel aastal hinnanguliselt 70 miljardi dollari eest naftat, mis teeb sellest maailma neljanda iseseisva naftakaupleja Glencore International AG, Vitol SA ja Trafigura Beheer BV järel.

Gunvoril on salapärane aura, mis on haruldane isegi salatsevas naftaäri maailmas. Need, kes on äri teinud Timtšenkoga, oskavad tema kohta vaid öelda, et talle meeldib tennist mängida ja et ta kaupleb suure hulga naftaga.

Käivad kuulujutud, et Timtšenko, nagu Putingi, töötas Riiklikus Julgeolekukomitees ehk KGBs. Mees ise ütles Wall Street Journalile antud intervjuus, et tegu on muinasjutuga.

Oma suhete kohta Putiniga ütles ärimees, et ta tunneb riigijuhti 1990. aastatest, kuid nad pole sõbrad. Samuti eitab Timtšenko, et Putin on talle teeneid osutanud.

"Ma olen ärimees, mitte poliitik," ütles ta, selgitades, et Gunvori edu on tulnud tänu võimele transportida naftat õigel ajal ja vastavalt eelarvele. "Logistika on selgelt olnud meie eelis."

Timtšenko oli edukas ka enne Putini võimuletulekut. Samas kattuvad tema huvid tihti Putini huvidega, kes on kasutanud Vene nafta- ja gaasirikkust, et tugevdada riigi positsiooni rahvusvahelisel areenil.

Eelmisel aastal puhkenud vaen Eesti ja Venemaa vahel pronkssõduri eemaldamise pärast lõpetas pea täielikult naftatransiidi Venemaa ja Eesti vahel. Kui Vene riigi omanduses olev raudtee teatas, et paneb Eesti jaoks olulise eksporditee remonti, siis aeglustus kaubavedu Gunvori rivaalide terminalidesse oluliselt, kuid Timtšenko kontrollitud terminalidesse jätkus kaubavedu endises tempos.

"Ainus, kellele on lubatud eksportida läbi Eesti naftat, on Gunvor," ütleb Sillamäe sadama üks omanikke Andrei Katkov, kelle sadam kannatas samuti transiidi vähenemise tõttu.

Venemaa valitsuse kõneisik kinnitas, et Putin pole Timtšenkole taganud mingeid privileege ega mõjutanud tema äritegevust.

Samas mõjuvad Timtšenko impeeriumi ümbritsevad kuulujutud mingis mõttes tugevusena. Ettekujutus varjatud mõjuvõimust võib luua oma reaalsuse partneritele ja kerge paranoia konkurentide jaoks.

Sillamäe sadama nõukogu esimees Tiit Vähi ütles, et ei ole Timtšenkoga kunagi kohtunud ega oska temast midagi arvata.

Timtšenko tulevikuplaanid näivad klappivat Vene peaministri kohale asunud Putini plaanidega. Putin võitleb riigi kontrollitavate sadamate, torujuhtmete ja muu infrastruktuuri nimel. Eelmisel kuul külastas Putin sadamaarendust Peterburi lähistel, kus ta rõhutas nafta eksportimise olulisust Vene enda sadamatest. Projekti keskne osa on naftaterminal, mille üks rahastaja on Timtšenko.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt