Kunstnike uus põlvkond Kumus

Ragne Nukk 13. juuni 2008, 00:00

Teist aastat järjest eksponeeritakse Kumus Kunstiakadeemia vabade kunstide osakonna magistrantide lõputöid. Ning kui eelmisel aastal domineeris väljapanekut maal, graafika ja installatsioon, siis sel aastal on esile toodud rohkem videot.

Kas viimasest võib teha mingeid järeldusi selle kohta, kuhu poole eesti noor kunst suundub? Sissejuhatavas tekstis vastab Maarin Ektermann, näituse kokkupanija, sellele küsimusele eitavalt. Töö meedium valitakse vastavalt ideele, ütleb ta.

Tänavusel näitusel saab näha skulptuuri, graafikat, fotograafiat ja videot.

Noortest kunstnikest esinevad Laura Kuusk, Marge Monko, Tõnis Kenkmaa, Ilmar Kurvits, Maris Vahter, Riin Kranna-Rõõs, Herlet Elvisto, Edith Karlson, Jass Kaselaan, Johnson&Johnson, Pamela Weiss ja Leen Võrno.

Kõik näitusel osalejad pole siiski eesti kunstipublikule tundmatud nimed. Nende hulgast võiks nimetada Johnson&Johnsonit ja Marge Monkot. Nii kunstnikeduo kui ka Marge Monko on eesti kultuurimaastikul juba mõnda aega esinenud ning tunnustust saavutanud.

Magistritööna on Johnson& Johnson esitanud dokumentatsiooni eksperimendist, mille viisid läbi mõni aasta tagasi Paldiskis.

Duo korraldas Paldiskis kui Eesti kõige kurvema saatusega linnas n-ö valimiskampaania. Selle käigus küsiti linnaelanikelt, millise skulptuuri nad oma linna kaunistama valiksid.

Lõppvalikus oli antud kolm Amandus Adamsoni tööd. Tähtsust ei omanudki niivõrd selle kampaania tulemus, vaid asjaolu, et kunst mitte ainult ei kommenteeri tegelikkust, vaid võib asuda seda ka aktiivselt kujundama.

Marge Monko on oma lõputööks esitanud fotoseeria "Uurimusi kodanlusest", mis uurib neuroosi hüsteeria kuvandi edasikandumist 19. sajandist tänapäeva.

Nagu kunstnik ka oma tutvustavas tekstis ütleb, on hüsteeriat peetud enamasti naiste haiguseks. "Hüsteeriahoogude all kannatavatest naistest levitatud fotod ja haiguslugude kirjeldused võimendasid arusaama naisest kui animaalsest ja instinktidele allutatud olendist", selgitab Monko.

Läbi fotoseeria käsitleb Monko seda problemaatikat tänapäeva naise kujul.

Erilisena tuleb näitusel veel esile Leen Võrno töö "Aeg/koht, ajatus/kohatus". Tegemist on kunstilise kujundusega filmile "On the Other Side", mis esilinastub augustis.

Lühifilmi tegevus toimub, nagu Võrno töö pealkirigi ütleb, määratlemata ajal ja kohas, mis siiski käsitleb tugevalt Hitleri Saksamaa ja Nõukogude Liidu aega ja meelestatust.

Võrno on loonud filmis äärmiselt veenva ängistava ja külma olustiku, mis viib vaataja hirmu, üksinduse ja teeskluse maailma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing