Hille Tressum • 7. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Piimatöösturid: krooni juurde pole võimalik maksta

Praegu maksavad piimatööstused põllumeestele toorpiima kilo eest 4 krooni ja 50 senti, eelmisel aastal oli kokkuostuhind krooni võrra kõrgem. "Meid rahuldaks 5,5kroonine kokkuostuhind, nagu see eelmisel aastal oli. Nüüd, kus eksport on vähenenud, on ka kokkuostuhind langenud 4,5 kroonini, see aga ei kata põllumeeste kulutusigi," rääkis Eestimaa Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra.

"Põllumajandusülikool tegi uuringu, kust selgus, et 30-40 tootja piima omahind on 5,05 krooni. Ilmselge, et põllumehed kannatavad sellega vaid kahju, kui kokkuostuhind on omahinnast väiksem," sõnas asepresident.

Piimatööstuse Maag tegevjuht Valdis Noppel ütles, et toorpiima eest kroon kõrgemat hinda praegu maksta ei saa. "Praegu ei ole selline toorpiima hind kindlasti reaalne, kõik sõltub ju turust," sõnas Noppel. "Mina olen arvamusel, et kilepakis piim peaks poeletil maksma 10 krooni, mitte 7 krooni nagu praegu. See on natukene alahinnatud," arvas juht.

Saaremaa piimatööstuse juhi Andi Saagpaku sõnul saab põllumeeste nõudmist vaadata kahelt poolt. "Kui võtta tootja seisukohast, siis on küsitud 5,5 krooni liitri eest mõistlik, kuna sisendid on läinud suuremaks ja lähevad veelgi. Kui aga vaadata seda tööstuse seisukohast, siis on maailmaturu piimahinnad langenud ja langevad veelgi," sõnas ta.

Siiski arvab Saagpak, et põllumeestega tuleb ühise laua taha istuda ning seisukohti selgitada. "Toote maksumusest 75 protsenti moodustab tootmine, kui toorpiima hind tõuseks, ei tuleks töösturid enam omadega toime," ütles ta.

Lääne-Virumaa piimakarja kasvataja OÜ Viraito omanik Toivo Kens tõdes, et piima eest praegu rohkem raha küsida ei saa. Piimandusühistu E-Piim nõukokku kuuluv Kens on põllumeeste liiduga nõus, et toorpiima hind võiks olla kõrgem. Vaadates aga praegust turuseisu, kus nõudlus on kõvasti vähenenud, ei ole see nõudmine reaalne. "Tuska teeb pigem see, et kauplused on monopoolses seisundis. Osa on sellised nõudmisi, et karju appi. Suhtumine on selline, et kui ei meeldi, leia endale uus kett," rääkis piimatootja.

Kensi arvates ei tule Eestis kõne allagi, et põllumehed avaldaksid oma pahameelt madala toorpiima hinna suhtes sellise streigiga, nagu tegid seda Saksamaa põllumehed juunis. "Ma tahan näha ühte piimatootjat, farmerit, kes oleks võimeline ühe päeva piimakoguse lihtsalt maha joosta laskma. Meil kõigil on suured kohustused kukil. Investeeringud vajavad maksmist mitte ainult iga kuu, vaid ka kindlal kuupäeva," ütles Kens.

Valio Eesti ASi tegevdirektor Kari Finska sõnul kasutab Valio 60 protsenti Eestist ostetavast piimast eksporti minevate toodete tootmiseks. Ja kuna maailaturul on hinnad langenud, on Valio Eesti langetanud ka siinseid toorpiima kokkuostuhindu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt