9. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Nokia andis turuosahoiatuse

Kolmanda kvartali turuosa tuleb ilmselt väiksem kui teise kvartali oma. Selle peale langes Nokia aktsia hind järsult 10 protsenti 14,20 eurole.

Nokia ennustab, et üldine mobiiltelefonide turg 2008. aastal on negatiivselt mõjutatud nõrgemast tarbijausaldusest paljudel turgudel.

Nokia prognoosib siiski mobiiltelefonide müügi üldist kasvu 10 protsenti 2008. aasta maailmaturul (mille müügimaht oli 1,14 miljardit tükki 2007. aastal). Miks Nokia turuosa langeb? Nokia teatab, et üks faktor on taktikaline otsus mitte kaasa minna võistlejate agressiivse hinnapoliitikaga. Turu lühiajaline hõivamine ei kaalu üles negatiivset mõju ettevõtte kasumlikkusele. Firma on teatanud, et Nokia strateegia on hõivata turgu siis, kui kompanii on kindel, et see on jätkusuutlikult kasumlik ka pikas perspektiivis. Eile õhtupoolikul kauples aktsia 13,8 euro tasemel.

Nokia teatab oma kolmanda kvartali tulemused 16. oktoobril.

Nokia on endiselt maailma võimsaim mobiiltelefonide tootja, saavutades 40protsendise turuosa. Mind ei pane Nokia turuosahoiatus muretsema, tõenäoliselt reageeris turg eelmisel reedel üle. Praegu on Nokia aktsia hinnatase umbes kolme aasta madalaim, kuid arvestades kasumi ja aktsia hinna suhet, peaks Nokia aktsia hind olema viimase 20 aasta odavaim. Seega võiks aktsia olla pigem soodne ost, usun ma. Pealegi on Nokia olnud viimastel aastatel väga sagedane kasumi- ja käibehoiatuste andja, pikaajalised investorid on nendega juba harjunud. Et endine peaminister Esko Aho saab Nokia asepresidendiks, kes vastutab korporatiivsuhete eest, on minu jaoks üks halvemaid uudiseid. Kui ma seni pidasin Nokiat firmaks, mis ei ole omandanud Soome suurettevõtete halbu harjumusi võtta juhtkonda endisi tipp-poliitikuid, siis tundub, et ma olen eksinud.

Autor: Mati Feldmann

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt