Venemaa loodab vaid ühele kuldkalakesele

Tõnis Oja 15. september 2008, 00:00

Venemaa aktsiaturu Micexi indeks kerkis reedel üle kuue protsendi, mis on kahe aasta suurim tõus, sest investorid loodavad, et halvim on möödas. Dollaripõhine RTS indeks, mida jälgivad välisinvestorid, kerkis üle kolme protsendi.

"Investorid usuvad, et halvim on möödas," lausus uudisteagentuurile Bloomberg investeerimisfirma UralSib Financial Corp kauplemisjuht Julian Rimmer. "Vähemalt lühiajaliselt võib neil isegi õigus olla," lisas ta.

Kui veel mõni kuu tagasi oldi Venemaa aktsiaturgude suhtes optimistlik, siis viimastel kuudel on investorite meeleoludes toimunud kannapööre. Võrreldes mai lõpus kerkinud rekordtasemega on RTS indeks kukkunud üle 40 protsendi.

Minu meelest ei ole küsimus ainuüksi Gruusia sündmustes ega ka nafta hinna languses.

Ma ei jaga Venemaa ja ka meie analüütikute positiivset arvamust Venemaa sisetarbimise suhtes. Jah, tänu naftahinna tõusule on mingi kiht sealsest elanikkonnast muutunud jõukamaks ja juhul kui nafta, gaasi ja toorainete hinnad tõusevad edasi, toidab see mõningasel määral sisetarbimist edasi.

Ma ei usu Venemaa potentsiaali sellepärast, et nad pole püüdnudki suurt naftatulu panna teisi valdkondi teenima. Venemaa on suur riik, aga kui toorainesektor välja jätta, missuguseid maailmas tuntud sealseid ettevõtteid me teame? Mitte ühtegi.

Lähis-Ida naftariigid püüavad oma majandust hajutada ehkki mõnevõrra ekstravagantsel moel. Venemaa ei tee sedagi, vaid loodab ainult ühele kuldkalakesele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing