Kadrin Karner • 16. september 2008
Jaga lugu:

Lääne-Eestis vähem välisturiste

"Kindlasti on inimesi vähem, aga protsentuaalne jagunemine eestlaste ja välisturistide vahel on ikka sama," lausus spaahotell Laine juhataja kohusetäitja Velli Pruul, kelle sõnul oli sel suvel üllatav hoopis väga paljudest erinevatest rahvustest inimeste saabumine Lainesse. Kui peamised külastajad olid lähinaabrid soomlased, rootslased, üksikud lätlased, siis sel aastal võõrustati kliente Prantsusmaalt, Saksamaalt, Norrast. "Sellist klienti me tavaliselt ei näe," ütles Pruul.

Kuigi suvel olid Haapsalu kohvikud turistidest pungil, võib jahisadamate ümber käivat tüli pidada jahtidel saabuvate turistide arvule pärssivaks.

"Silma järgi vaadates olid restoranid ja kohvikud täis," ütles Haapsalu turismiinfokeskuse juhataja Anneli Haabu. Turistide voog hakkas tema sõnul vahepeal minema tõusujoones - tuli juurde teine jahisadam ja mõlemad hakkasid arenema, ehitati uusi hooneid. "Jahituristideni hakkas jõudma teadmine, et siia on mõnus tulla," arvas Haabu.

Saarte puhul mõjutab Haabu sõnul välisturistide arvu kindlasti see, et laevapiletid on kallinenud. Tema sõnul on meelelahutusasutuste ja söögikohtade hinnad tõusnud ka Haapsalus.

"Kui rääkida turismiinfo statistikast, siis juulis käis inimesi vähem, mais jälle rohkem," rääkis Haabu.

Peamised turistid saabuvad Haapsallu Soomest, Rootsist, Saksamaalt. "Rõõm on tõdeda, et vene rahvusest turiste on rohkem kui eelmisel aastal," rääkis Haabu, kelle sõnul on näha ka Poola, Tšehhi, Sloveenia ja Slovakkia turistide arvu kasvu, mis suhtarvult jääb küll põhiriikidele Soomele ja Rootsile alla, kuid on siiski kasvu ilmutanud.

Kuressaare turismiinfokeskuse andmetel külastas linna tänavu juulis juuniga võrreldes poole rohkem turiste.

Statistikaamet avaldas eile andmed, et tänavu juulis suurenes Eestit külastanud välisturistide arv, samas kui siseturistide number kukkus 2 protsendi võrra. Välisturistid moodustasid juulis endiselt ligikaudu kaks kolmandikku majutusettevõtete teenuseid kasutanud turistide koguarvust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum