21. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Renoveerimine tõstab kogu maja väärtust

Katusekorterid võidavad üha enam populaarsust ning nende ehitamine on viimaste aastate jooksul hoogustunud.

Kui arhitektuuriliselt ja tehniliselt on võimalik elamu seni kasutamata pinnast kasu lõigata - pööning eluruumideks kujundada või majale korrus peale ehitada - siis tasub seda teha.

Praeguses turuolukorras tuleb aga arendajatel arvestada oluliselt väiksemate marginaalidega kui varasematel aastatel.

Katusealuste väljaehitamisega tegelevad nii agaramad majaelanikud ise kui ka väiksemad kinnisvaraarendusega tegelevad ettevõtted. Ostjad on katusealustest pindadest jätkuvalt huvitatud.

Huvilised võivad olla nii sama maja elanikud, kes tahavad oma korterile lisapinda juurde, kui ka lihtsalt möödakõndijad, kes märgates ehitustegevust, asja vastu huvi üles näitavad.

Katusekorterite väljaehitamine on tänuväärne tegevus, sest peaaegu alati kaasneb sellega ka maja renoveerimine. Üldjuhul tehakse katuse-, fassaadi-, vee- ja kanalisatsioonitorustiku, kütte- ning elektrisüsteemi kapitaalremonti.

Kui hoone asub miljööväärtuslikus piirkonnas, siis tuleb renoveerimisel arvestada mitmete nõuetega. Näiteks võib olla vajalik puitakende paigaldamine, fassaadikaunistuste renoveerimine või nende asendamine uutega.

Katusekorterite ehitamine on kasulik nii korteriomanikele kui ka arendajatele, sest maja renoveerimisega tõuseb ka vara väärtus.

Kuna korterite arv majas suureneb, siis vähenevad korterite vahel jaotatavad igakuised ekspluatatsioonikulud - ühiskasutatavate ruumide kütte- ja elektrikulud, koristuskulud jne. Üldjuhul on selline kulude vähenemine tuntav väiksema korterite arvuga vanemates puitmajades.

Arendaja kannab kõik renoveerimisega seotud kulutused. Üldjuhul kannab arendaja ka notariaalsete toimingute seotud kulud. Arendajate kasum tuleb uute väljaehitatud korterite müügist. Korteriomanikel on suuremahulisi renoveerimistöid võimalik teha pangalaenu abil, kuid laenu tagasimaksmine pika aja jooksul koormab omanikke, vähendades muu hulgas ka korterite likviidsust ja sellest tulenevalt ka turuväärtust.

Katusealuste pindade müümisel (sõlmides notariaalse asjaõiguslepingu) on oluline saavutada kõigi korteriomanikega kokkulepe, sest üldjuhul on tegemist kaasomandisse kuuluva varaga.

Reeglina on nii, et mida väiksem maja, seda lihtsam on ka kokkulepet saavutada. Kaks aastat tagasi jõustunud nn "pööninguseaduse" järgi on korteriomanikul võimalik nõuda teiselt korteriomanikult nõusoleku andmist korteriomandi koosseisu kuuluvast kaasomandist osa võõrandamiseks.

Autor: Martin Vadam

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt