Trigoni fondijuht: päästame olemasolevaid fondiinvestoreid

28. oktoober 2008, 12:00

Trigon Capitali fondijuht Mehis Raud ütles
aripaev.ee-le, et kuna nende fondivarad on peamiselt väikeettevõtetes, kus
likviidsust ei ole, peatati osakutega kauplemine kuuks ajaks.

Raud ütles, et hetke turuolukorra tõttu tekivad osakute müügis sundkorraldused. "Fondiinvestorid võivad muutuda sellistel kiiresti langevatel turgudel nagu täna, sundmüüjateks teatud fondides," toonitas ta.

Raud sõnas, et kuna viimane nädal on aktsiaturgudel olnud eriti negatiivne, kukkunud iga päev 5-10%, siis tuli neile selline korraldus.

"Arvestades, et meie fondi varad on peamiselt väikeettevõtetes, kus sellises olukorras likviidsust ei ole. Et olemasolevate fondiinvestorite vara mitte tugevalt kahjustada, sai osakutega kauplemine peatatud,” selgitas ta.

“Suure tõenäosusega avame fondi palju varem, kui on see kuu aega. Kuna finantsinspektsioon nõuab teatud tähtaega, siis sai pandud konservatiivselt esialgu pikem aeg,” ütles fondijuht.

Raua sõnul tõenäoline pole, et tähtaeg pikeneb. “Suur osa raha on juba väljamakse jaoks olemas.”

Küsimusele, kas osakute tagasivõtmise peatamise ajal müüakse aktsiad, vastas Raud: "Kui raha läheb fondist välja, peab raha juurde tegema. Mõnevõrra peab müüma aktsiaid."

Raua sõnul planeeritakse aktsiate müüki pikema perioodi peale, et vältida sundmüüki ning hinna alla surumist.

“Arvestades, et täna on olnud turgudel kerge pööre, futuurid olid plussis, siis nagu näha on see ennast õigustanud nende aktsionäride jaoks, kes jäid fondi. Praegu on palju lihtsam müüa, kui eile langeval turul,” ütles Raud.

Trigon Capitali fondijuht Heiti Riisberg lisas, et täna avalikustatud Trigon Uus-Euroopa Väikeettevõtete Fondi ajutise sulgemise otsuse tegi fondivalitseja lähtudes kõigi osakuomanike parimatest huvidest.

"Otsuse tingis ühe suure investori poolt antud osakute müügiorder, mida ei oleks olnud koheselt võimalik täita ilma fondis olevate väikeettevõtete aktsiaid oluliselt alla müümata. Kuigi näeme, et tänastel turgudel on regiooni väikeettevõtted fundamentaalselt väga atraktiivselt hinnatud, on likviidsus siiski võrdlemisi madal," märkis ta.

Riisberg sõnas, et ettevõtete päevased keskmised käibekogused mitmete fondi aktsiate puhul ei oleks võimaldanud meil nimetatud aktsiaid lühikese ajaga müüa praeguste turuhindadega.

"Seega otsustas fondivalitseja fondiosakute lunastamise ajutiselt peatada, et likvideerida vajalikud positsioonid pikema aja jooksul ning ilma neile olulist müügisurvet avaldamata. See tähendab, et kõiki fondi investoreid koheldakse võrdselt ning nende parimatest huvidest lähtuvalt. Fondi osakutega kauplemine jätkub tavapäraselt kohe kui eelkirjeldatud situatsioon on lahendatud," rääkis Riisberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. November 2008, 08:37
Otsi:

Ava täpsem otsing