ÄP fototoimetus • 5. november 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Nordea: intress muutub vaid kokkuleppel

Äripäeva lugeja viitas oma kahtluses Nordea eraisiku laenulepingu üldtingimuste punktile 1(4), kus seisab: "Pangal on õigus käesolevaid laenutingimusi panga üldtingimustes sätestatud korras ühepoolselt muuta."

Nordea panga peajurist Harry Vaher selgitas asja järgmiselt: "Nordea pangas koosneb eraisiku laenuleping kahest osast: nn eriosa, kus on näidatud laenusaaja andmed ning lepitud kokku laenu eesmärk, summa, tähtaeg, tagatised, kohaldatav baasintress ja marginaal; ja laenulepingu üldtingimused, mis kehtivad kõigi laenusaajate jaoks ühesugusena."

Peajurist tunnistab, et panga laenulepingu üldtingimustes sisaldub kõnealune punkt (laenulepingu üldtingimuste punkt 1(4) - toim). "See säte aga ei anna pangale õigust muuta ühepoolselt ilma lepingus nimetatud põhjuseta selliseid laenulepingu keskseid tingimusi nagu näiteks laenu intressimäär ja tähtaeg," kinnitas Vaher. "Niisuguseid tingimusi saaks laenuandja ühepoolselt muuta vaid nendel juhtudel, milles on laenusaajaga lepingu sõlmimisel otsesõnu kokku lepitud."

See ei vasta tõele, et SEB laenutingimused võimaldavad laenuintressi marginaali ühepoolselt muuta.

SEB-l ei ole õigus kliendi laenulepingus ühepoolselt marginaali muuta. Kui klient võtab laenu, siis fikseeritakse tal marginaal ja see jääb nii isegi kuni kolmekümneks aastaks.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt