Nafta võtab šnitti aktsiate liikumisest

Romet Kreek 07. november 2008, 00:00

Kui aktsiate hinnad langevad, kipub ka nafta hind samas suunas liikuma.

Nafta hind oleneb lisaks pakkumisele, mida OPEC üritab suunata, ka sellest, kuidas läheb maailmamajandusel. Kuidas läheb maailma majandusel üldiselt ja eri riikide omadel, üritavad iga päev ette arvata investorid, kes ostavad ja müüvad aktsiaid. Seetõttu ei olegi üllatav, et aktsiate liikumist üritab nafta hind järgida.

Eile kukkus USAs nafta hind 3,3 protsenti, kuna MSCI maailma aktsiaindeks tuli alla 2,4 protsenti. Euroopa keskpanga juht Jean-Claude Trichet ütles intressiotsusele järgnenud pressikonverentsil, et globaalne finantskriis võib viia euroala ajaliselt pikenenud majandussurutiseni.

"Turul on positiivne korrelatsioon nafta ja aktsiate hindade vahel, kuna mõlemad liiguvad tulevase majanduskasvu spekultatsioonide tõttu," ütles Bloombergile Confluence Investment Managementi peastrateeg Bill O'Grady. "Nafta jätkab aktsiate sabas jooksmist seni, kuni majandus on tähelepanu keskmes."

Londonis langes nafta hind detsembrilepingu näol 1,4 protsenti, 61 dollarile barrelist.

Aasias oli eile väga kole börsipäev, mis jäljendas üleeilset USAs toimunut. Ka Euroopas oli märkimisväärne langus, ehki Briti ja Euroopa keskpankade intressikärped vähendasid mõnevõrra kukkumise mõju.

Üleeile kukkus Dow tööstuskeskmine 5,1 protsenti.

1900. aastast saati ei ole ühegi presidendi valimiste tulemuste päevale investorite poolt sedavõrd suure päevase kukkumisega reageeritud - isegi mitte suure depressiooni ajal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing