Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mida teha töötajatega?

  Madalseisude ajal katsutakse iseloomud läbi: tugevad muutuvad veel tugevamateks, kõik nõrgemad ei pruugi vastu pidada. Millest siis sõltub, kumba gruppi keegi satub? Vastus on - iseloomust. Iseloomu kujundamine on ettevalmistus rasketeks aegadeks. Iseloomul on suur osa inimese karjääris: võib teha suurepärase sähvatuse, jõuda kõrgele kohale või avalikkuse huviorbiiti, kuid edasine käik sõltub juba vajalike iseloomuomaduste olemasolust.
  Ka igal ettevõttel on oma nägu (imidž), väljakujunenud käitumisviis (organisatsioonikultuur). Mõne ettevõtte kohta öeldakse - ega sealt midagi muud loota polnudki. Teise kohta on teada, et seal lahendatakse kõik probleemid ilusasti ära, seega pole töötajatel ja klientidel ka vaja midagi karta.
  Eesti majanduses pole nii suurt seisakut ja tagasilanguse kartust varem olnud. Seega puudub ettevõtetel ettekujutus ja kogemus, mida nüüd tegema peaks. Kuna nii palju töötajaid pole enam vaja, tundub esimese lahendusena parim katsuda neist võimalikult odavalt lahti saada: hakata minevikus tehtud vigu otsima, panna töötajatele süüks juhtkonna heakskiidul rakendatud praktikaid (aga käskkirja ju selle kohta pole, suulisi kokkuleppeid enam ei mäletata). Ja sundida neid siis lahkumisavaldusi kirjutama, et süüdistustest pääseda.
  Teada on, et kui inimene leiab, et temaga on ebaõiglaselt käitutud, räägib ta sellest nii paljudele, kui jõuab. Või kui ei räägi, on soovimatus sellest firmast rääkida vahel kõnekamgi.
  Kuidas kavatseb see ettevõte toime tulla, kui majandustegevus jälle hoogustub? Kust leiab töötajad, kust kliendid?
  Inimesi on töölt vabastada võimalik ka seadusi järgides, nende varasemat panust meenutades, häid soove kaasa andes. Inimesed saavad ju aru, kui tööd ei ole… Selliselt vabastatud töötajat on alati võimalik tagasi kutsuda, kui olud paranevad.
  Hea juht näeb tänasest päevast kaugemale.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Raadiohommikus: Tallinna Kaubamaja, Baltic Horizon Fund, muusika idufirma ja mööblisse investeerimine
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.
Millised on kaubandusäri väljavaated sügisel – energiakriis ja tarbijate kindlustunde vähenemine teevad kaupmeestele muret. Kuidas on kõrge inflatsioon mõjutanud kaupmeeste käivet sel suvel? Arendame teemat koos Kaubamaja ASi juhi Erkki Laugusega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.