Venelased peitsid Parexisse miljardeid dollareid

12. november 2008, 13:11

Septembri lõpu seisuga redutas Läti
pankades 3,5 miljardi lati (77 mld kr) väärtuses välisettevõtete raha, lõviosa
sellest seisis Parexis, oli tulnud Venemaalt ning dollarites.

Võrreldes aasta taguse seisuga oli välismaist raha Läti pankades 12,2% rohkem, vahendab äriuudiste portaal biznews.lv finants- ja kapitaliturgude komisjoni (Finanšu un kapitala tirgus komisija, FKTK) andmeid. Enamus välismaistest hoiustajatest olid samas Venemaa ja teiste SRÜ riikide kodanikud.

Muljetavaldav osa välismaisest rahast redutas 10. novembril valitsuse kontrolli alla läinud Parex bankas, selgub aruannetest.

Ehkki panga kvartaliaruannetes hoiuste struktuurist midagi lähemalt pole, ütleb 2007. a majandusaruanne, et mitteresidentide hoiuste maht ulatus Parexis 1,187 miljardi latini (26,2 mld kr) ehk 25,33%ni kogu Läti pankadesse toodud välismaalaste rahast. Aastavahetuse seisuga oli mitteresidentide hoiuseid 4,686 miljardit latti (103,4 mld kr).

Septembri lõpus oli Läti pankades 4,45 miljardi latti (98,2 mld kr) mitteresidentide raha, mis moodustas Läti pankades seisvate hoiuste kogumahust 44%. Aastataguse ajaga oli välismaalaste hoiuste osakaal kasvanud 2,3 protsendipunkti võrra.

Erinevatest valuutadest hoiti Läti pankades kõige rohkem dollareid. Neid oli 2,55 miljardi lati (56,3 mld kr) väärtuses ehk 1,1% vähem kui aasta tagasi. Eurohoiuste osakaal oli samas tõusnud 79,9%ni, nende maht ulatus 1,5 miljardi latini (33,1 mld kr).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. November 2008, 11:55
Otsi:

Ava täpsem otsing