15 000 Eesti ehitajat tuleb Soomest koju

Enn Tosso 20. november 2008, 00:00

Petersoni sõnul on osa juba koju tulnud ning ülejäänud lüüakse samuti kohalikult turult välja. Tööpuudus ehitajate hulgas pole tema ütlusel siiski palkadele veel mõjunud. "Punased laternad saadetakse töölt minema, ent allesjääjate palgatase säilitatakse," ütles ta.

Vennad Ehituse juht Agu Mutli ütles, et Soomes töötanud eestlased on käinud neil küll tööd küsimas, ent neid ei võeta kehvade oskuste tõttu. "Meil on probleeme olnud Soomes töötanutega. Nad on ennast täis ning arvavad, et teavad, kuidas asjad käivad. Tegelikult on töö palju ebakvaliteetsem," rääkis ta.

Mutli sõnul pole praegu ka vajadust uute töötajate järele. "Paljud, kes olid Soomes tööl, tegid seal abitöid, ent teenisid rohkem kui meil," põhjendas ta, miks Eestisse naasjad siin tööd ei saa. "See pole mingi näitaja, et ollakse Soomes töötanud," lisas ta.

Soome riiklik uurimiskeskus VTT prognoosib tuleval aastal ehitussektoris langust 10 protsenti, töökohti võib ehituses ja sellega seotud valdkondades kaduda kuni 50 000, kirjutas eilne Helsingin Sanomat.

"10protsendiline miinus tähendab SKP langust protsendipunkti võrra, mis veaks Soome majanduskasvu miinusesse," ütles VTT kinnisvara ja ehituse osakonna juht Pekka Pajakkala. Ehitusvaldkonna osa Soome SKPs on umbes kümnendik.

VTT prognoosi järgi kaob kahe aastaga Soome uusehitustelt 25 000-30 000 töökohta. Remondi alal tuleb samas 5000-10 000 töökohta juurde. Kui aga lisada ka ehitusega seotud alad - köögimööbli tegijad, ehitusmaterjalide valmistajad, arhitektid - võib kokku kaduda kuni 50 000 töökohta. Otseselt ehitusel oli sel sügisel Soomes hõivatuid 140 000. Laiemalt annab ehitusala tööd poolele miljonile inimesele.

Siiski ennustas Peterson, et 2009. aastal seisab ehitusettevõtja ees valik, kas koondada või palku 10 protsenti kärpida. "Eelkõige tuleb tõsta tööviljakust. Nende aeg, kes pöidlaid keerutades päeva lõppu ootasid, on läbi," kinnitas ta.

Peterson rõhutas, et korralik töömees leiab siin tööd, kuigi tänavalt enam ehitustöölist ei värvata.

Tema sõnutsi on raskeim aeg tulemas kevadel, sest praegu on veel mitu ehitust pooleli, mis annavad tööd. "Sõltub sellest, kas kevadel tuleb majanduse elavnemine või mitte," kinnitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:50

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing