Aasta algas optimistlikult

Tõnis Oja 05. jaanuar 2009, 00:00

Uus aasta algas aktsaiturgudele optimistlikult. Aasiast alguse saanud tõusulaine liikus edasi Euroopasse ning ka Wall Street alustas reedest kauplemispäeva positiivselt.

"On üsna oluline meeles pidada, et aktsiaturud toibuvad tavaliselt just kriiside ajal ning praegu üritatakse kohe pärast plahvatuse toimumist tolmupilvest läbi murda," põhjendas investeerimisfirma Seven Investment Management investeeringute juht Justin Urquahart Stewart uudisteagentuurile Reuters uue aasta esimese kauplemispäeva optimismi nii Aasia kui ka Euroopa aktsiaturgudel.

Ühes on kõik eksperdid samal meelel - mingil ajal saavutavad turud põhja ning hakkavad taas tõusma. Ühed arvavad, et see juhtus juba novembris, mil aktsiaturud kukkusid mitme aasta madalaimale tasemele ja hakkasid siis tasapisi tõusma. Teised usuvad, et põhi pole veel käes ning oodata tuleb veel kuid. Investeerimispanga JPMorgan Chase aktsiaturgude peastrateeg Thomas J. Lee kinnitas ajalehele The New York Times, et tema usub, et selle aasta alguses tuleb veel üks müügilaine.

Ma ei hakkas siin rääkima Islandi börsi 97- ning Venemaa börsi 71protsendilisest kukkumisest. Ka arenenud riikide börsidel olid kukkumised katastroofilised.

Helsingi börs kukkus -50, Stockholm ja London -47 ning Saksamaa -40 protsenti. New Yorgi börsil oli ajaloo viletsuselt kolmas aasta, peamiselt tehnoloogiasektori aktsiate hinnaliikumist peegeldav Nasdaqi koondindeks kukkus 40,5 protsenti, olles kehvem isegi tehnoloogiamulli lõhkemisest aastal 2001.

Ülioptimistlikud, kelle esindajaks on USA investeerimisfirma Leuthold Group juhatuse esimees Steve Leuthold, kes Wall Street Journali hinnangul on tavaliselt pessimistlik, soovitab seekord aega ja vaeva mitte eriti kulutada sellele, mida osta, sest enamik sektoreid ja aktsiaid on hinna poolest soodsad.

Tallinn. Ka Tallinna börs alustas uut aastat üsna optimistlikult. Kuna koduturul hakkas kukkumine tunduvalt varem, 22 kuud tagasi, siis võib uskuda, et oluliselt Tallinna börs enam ei lange. Samas pole näha ka erilist tõusumootorit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:53

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing