Parim aeg väikefirma ostuks

Argo Rebane 20. jaanuar 2009, 00:00

Praegu on sobiv aeg väiksemate ettevõtete ostuks ja ühendamiseks.

Kiire kasvu ajal polnud omanikel huvi oma ettevõtet müüa ja mitmed tundsid ennast sellisest ettepanekust lausa solvatuna.

Muutunud olud on aga pannud paljud müügimõtteid mõlgutama. Ka need, kes aasta tagasi ei tahtnud teemast midagi kuulda või kellega ei saadud tehingu hinnas kokkuleppele, on nüüd ise ühendust võtnud või lahkemalt valmis uuesti teemat arutama. Praegu on ka tehingu hinnad madalamad, kuna meeletu optimism on kadunud.

Samas on pankade ülima konservatiivsuse tõttu raskendatud laenu saamine ja see omakorda on kergitanud finantsvahendite hinda. Seepärast tuleb mõlemal poolel üles näidata loovust tasumise võimaluste suhtes.

Meie strateegia on kasvada väikeettevõtete omandamise kaudu. Mullu omandasime raamatupidamisbüroo, IT-teenuste firma, tõlkebüroo ning koristusteenuste firma. Lisaks pidasime ostu-müügiläbirääkimisi mitmekümne ettevõttega, kontakti võtsime enam kui sajaga.

Meie kogemus ütleb, et ühe väikeettevõtte ostutehinguni jõudmine võtab keskmiselt viis kuud, alates esimesest telefonikõnest endisele omanikule. See aeg kulub müüja harjumisele müügimõttega, põhjalikule tutvumisele ettevõttega, läbirääkimistele, finantseerimise leidmisele.

Tules tasub hoida mitut rauda, st algatada läbirääkimised mitme ettevõttega, ning rääkida finantseerimisest erinevate pankadega. Tehinguni müüjate ja pankadega jõuavad vaid väga head projektid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing