Vitsur: riigile toob intressikärbe kasu

Katre Pilvinski 20. jaanuar 2009, 00:00

"Siin ei tule riik ettevõtjatele vastu, vaid tuleb iseendale vastu, kui ta maksuintressi määra vähendab. Valitsus peab läbi arvutama, kui kalliks see läheb maksma. Rääkida tuleks läbi ka tööandjate liitudega," sõnas ta.

Eesti Maksumaksjate Liit (EML) tegi eile rahandusministrile ettepaneku vähendada maksuvõlgades ettevõtjate lisakulusid, aidates neil sellega säilitada töökohti ja raskustest kiiremini välja tulla.

Ettepaneku kohaselt tuleks vähendada maksuintressi määra ajutiselt poole võrra, 0,03 protsendile. Samuti tuleks anda maksu- ja tolliametile õigus vähendada maksuvõla ajatamise korral intressimäära kuni nullini. Ka soovib EML, et maksuintressid vabastatakse tulumaksust.

"Siin sellist imesoodustust, mis kõik teistpidi pööraks, ei ole olemas. Seetõttu tuleb noppida neid 0,5protsendiseid soodustusi kõikjalt, kust otsida annab," kommenteeris Vitsur ettepanekut.

Tema sõnul ei suuda riik nii või teisiti ettevõtetele praegu arvestatavaid soodustusi pakkuda. "Kui olukord on niivõrd järsult halvenenud, siis viivise intressimäära alandamine võib olla selline abinõu, mis võib anda mõnele ettevõttele uue hingamise," rääkis Vitsur. Selliseid võimalusi tuleb ära kasutada, lisas ta.

EMLi teatel vajavad makseraskustes ettevõtjad praegu rohkem riigi abi kui kodulaenudega hädas pered, sest jäik suhtumine maksuvõlgnikesse võib kasvatada pankrotte ja tööpuudust ning vähendada riigi maksulaekumisi.

Kunda Nordic Tsemendi ostudirektori Meelis Einsteini sõnul on maksuintressi määra vähendamine osale firmadest kergendus, ent üldiselt jääks selle mõju marginaalseks.

Einstein märkis, et riik peaks tegema uuringu, kui palju maksuintressi määra vähendamisest abi oleks. "Praegu on lihtsalt käidud välja üks idee jämeda rehkenduse järgi, kuid kas ta selle järgi töötab, seda ei tea," ütles ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing