Ristisõda moraalituse ja kõlvatuse vastu

Signe Sillasoo 27. veebruar 2009, 00:00

John Patrick Shanley on oma 2004. aastal ilmunud samanimelise näidendi, mida on premeeritud nii Pulitzeri kui ka Tony auhinnaga, toonud nüüd ka kinoekraanile, olles ise nii filmi stsenaristiks kui ka lavastajaks.

Näidendi põhjal vändatud film manab vaataja ette 1964. aasta ja New Yorgi Bronxi linnaosas asuva St. Nicholase kooli. Teadmistetempli eesotsas on konservatiivne, distsipliini ja karmust hindav ning kombelõtvust vihkav õde Aloysius Beauvier (Meryl Streep), õpetajate ridades aga karismaatiline ja kivistunud reegleid lõhkuv kirikuõpetaja isa Flynn (Philip Seymour Hoffman).

Ühiskonnas toimuvate muutuste mõjul võtab St. Nicholase kool vastu esimese mustanahalise õpilase, Donald Milleri. Head nahka sellest ei tule, sest õde Aloysius kuuleb, et isa Flynn pöörab poisslapsele eraviisiliselt liialt suurt tähelepanu. Algab jaht. Aloysius üritab leida viise isa Flynni koolist minema saatmiseks.

"Kirikuskandaalini viis inimeste pimedus, ei tehtud vahet, kes on hea, kes on halb ning mis on õige ja mis on väär," selgitas loo tagamaid filmi lavastaja Shanley.

Filmi tegemist ning sellele stsenaariumi kirjutamist võrreldes tunnistab lavastaja, et pidas väljakutsuvamaks just viimast.

Inimesed on harjunud tema sõnul nägema ja lugema autoõnnetustest, alasti inimestest ja paukuvatest püstolitest, ent selles loos on kurguni kinninööbitud riietega inimesed, kes ainult räägivad, mis teebki selle loo põnevaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:59
Otsi:

Ava täpsem otsing