• OMX Baltic0,44%265,87
  • OMX Riga−1,01%875,85
  • OMX Tallinn0,11%1 689,26
  • OMX Vilnius0,53%1 020,87
  • S&P 5000,33%5 718,48
  • DOW 300,3%42 136,97
  • Nasdaq 0,44%17 996,96
  • FTSE 1000,14%8 294,15
  • Nikkei 2250,22%38 635,62
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,91
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%104,52
  • OMX Baltic0,44%265,87
  • OMX Riga−1,01%875,85
  • OMX Tallinn0,11%1 689,26
  • OMX Vilnius0,53%1 020,87
  • S&P 5000,33%5 718,48
  • DOW 300,3%42 136,97
  • Nasdaq 0,44%17 996,96
  • FTSE 1000,14%8 294,15
  • Nikkei 2250,22%38 635,62
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,91
  • GBP/EUR0,00%1,19
  • EUR/RUB0,00%104,52
  • 14.05.09, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Inertimine väldib hapniku laastavat mõju toidukraamile

Hapnik võib muuta toidu värvuse pruunikaks, lagundada vitamiinid, muuta veinis oleva etanooli äädikaks ja panna bakterid vohama.
Atmosfääriõhu asendamine inertgaasiga vähendab oksüdeerimisprotsessi, parendab hügieeni ja pikendab säilivusaega. Seda tegevust nimetatakse inertimiseks.
Inertimist kasutatakse nende toiduainete transportimisel, segamisel ja säilitamisel, mille riknemist hapnikuga kokkupuutumine kiirendab. Sobilikud tooted on veinid, jogurtid, moosid, mahlad. Inertimist kasutatakse ka toiduõli rääsumise takistamiseks.
Veini valmistamisel vajatakse alguses küll hapnikku, kuid õhus leiduva hapniku sattumine juba käärinud veini põhjustab oksüdeerumise, mistõttu kannatavad nii veini maitse kui ka välimus. Käärimisprotsessi saab aga mõjutada, asendades hapniku lämmastikuga.
Gaasid aitavad ka toiduaineid segada. Käärimisnõusse juhitud lämmastiku mõjul seguneb mahl ühtlaselt ja kiiresti: see võtab vaid paar minutit. Tavameetodil kulub mahutitäie segamiseks umbes pool tundi. Pealegi, kõigi mehhaaniliste meetodite puhul pääseb segu hulka mingil määral hapnikku, mis tõttu tuleb kasutada säilitusainena suuremas koguses vääveldioksiidi.
Kuna inertgaasid ei reageeri toiduainetega, saab tänu neile pikendada toiduainete säilivusaega looduslikul moel. Toidutoote säilitamise mahutisse lisatakse lämmastikku, mis tõrjub tõhusalt atmosfääriõhu.
Ka pakendite inertsusel on oluline osa toiduainete säilitamisel. Asendades hapniku lämmastiku või süsinikdioksiidiga, pikeneb säilivusaeg.
Näiteks võib karboniseerimata joogi plastpudelitesse villimisel täita pudelikaela jääva tühja ruumi inertgaasiga tilga veeldatud lämmastiku abil. Kui pakendis pole hapnikku, ei hakka aeroobsed bakterid vohama ega pea lisama sünteetilisi säilitusaineid.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 03.10.24, 11:55
Kontrolli, kas sinu ettevõte kuulub Äripäeva TOPi
Sügistalvine hooaeg on käes ja sellega seoses kuulutame taas välja valdkondade ja maakondade TOP-id, kus tunnustatakse Eesti ettevõtluse tublimaid tegijaid. TOPides osalemine annab ettevõttele võimaluse näidata oma majandustulemuste tugevust ja olla nähtav laiemale publikule.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele