• OMX Baltic−0,19%298,97
  • OMX Riga0,07%891,39
  • OMX Tallinn−0,28%2 055,59
  • OMX Vilnius−0,01%1 206,2
  • S&P 500−0,01%6 296,79
  • DOW 30−0,32%44 342,19
  • Nasdaq 0,05%20 895,66
  • FTSE 1000,22%8 992,12
  • Nikkei 225−0,21%39 819,11
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%91,43
  • OMX Baltic−0,19%298,97
  • OMX Riga0,07%891,39
  • OMX Tallinn−0,28%2 055,59
  • OMX Vilnius−0,01%1 206,2
  • S&P 500−0,01%6 296,79
  • DOW 30−0,32%44 342,19
  • Nasdaq 0,05%20 895,66
  • FTSE 1000,22%8 992,12
  • Nikkei 225−0,21%39 819,11
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%91,43
  • 14.05.09, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Inertimine väldib hapniku laastavat mõju toidukraamile

Hapnik võib muuta toidu värvuse pruunikaks, lagundada vitamiinid, muuta veinis oleva etanooli äädikaks ja panna bakterid vohama.
Atmosfääriõhu asendamine inertgaasiga vähendab oksüdeerimisprotsessi, parendab hügieeni ja pikendab säilivusaega. Seda tegevust nimetatakse inertimiseks.
Inertimist kasutatakse nende toiduainete transportimisel, segamisel ja säilitamisel, mille riknemist hapnikuga kokkupuutumine kiirendab. Sobilikud tooted on veinid, jogurtid, moosid, mahlad. Inertimist kasutatakse ka toiduõli rääsumise takistamiseks.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Veini valmistamisel vajatakse alguses küll hapnikku, kuid õhus leiduva hapniku sattumine juba käärinud veini põhjustab oksüdeerumise, mistõttu kannatavad nii veini maitse kui ka välimus. Käärimisprotsessi saab aga mõjutada, asendades hapniku lämmastikuga.
Gaasid aitavad ka toiduaineid segada. Käärimisnõusse juhitud lämmastiku mõjul seguneb mahl ühtlaselt ja kiiresti: see võtab vaid paar minutit. Tavameetodil kulub mahutitäie segamiseks umbes pool tundi. Pealegi, kõigi mehhaaniliste meetodite puhul pääseb segu hulka mingil määral hapnikku, mis tõttu tuleb kasutada säilitusainena suuremas koguses vääveldioksiidi.
Kuna inertgaasid ei reageeri toiduainetega, saab tänu neile pikendada toiduainete säilivusaega looduslikul moel. Toidutoote säilitamise mahutisse lisatakse lämmastikku, mis tõrjub tõhusalt atmosfääriõhu.
Ka pakendite inertsusel on oluline osa toiduainete säilitamisel. Asendades hapniku lämmastiku või süsinikdioksiidiga, pikeneb säilivusaeg.
Näiteks võib karboniseerimata joogi plastpudelitesse villimisel täita pudelikaela jääva tühja ruumi inertgaasiga tilga veeldatud lämmastiku abil. Kui pakendis pole hapnikku, ei hakka aeroobsed bakterid vohama ega pea lisama sünteetilisi säilitusaineid.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    1 k 28 p 14 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele