Rootsi keskpank: pangad tulevad laenukahjumitega toime

02. juuni 2009, 10:56

Rootsi keskpank kirjutab täna avaldatud
hinnangus finantssüsteemi stabiilsusele, et Rootsi pankade laenukahjumid
kasvavad, kuid pankadel on piisavalt kapitali, et need katta.

Rootsi keskpanga põhistsenaariumi järgi kasvavad Rootsi pankade laenukahjumid aastal 2009 ja 2010 ligi 170 miljardile Rootsi kroonile. Umbes 40% nendest kahjumitest on seotud pankade tegevusega Balti riikides ja mujal Ida-Euroopas. Eelkõige kasvavad kahjumid ettevõtlussektorisse antud laenude arvelt.

"Meie hinnangul pankade laenukahjumid lähiaastatel kasvavad. Pankadel on aga piisavalt kapitali, et selle suurusjärgu kahjumitega toime tulla. Rahvusvahelises võrdluses on Rootsi pangad hästi kapitaliseeritud," kommenteeris Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves.

Baasstsenaariumi osas valitseb aga suur ebakindlus ning on rida riske, mille materialiseerumisel võib olukord Rootsi pankade jaoks halveneda ja laenukahjumid veelgi kasvada. Näiteks kui majanduslangus jääb kestma pikemaks ajaks ja majanduse toibumine viibib enam kui praegu prognoositakse. Teine oluline risk on, et Balti riikide majanduse olukord halveneb veelgi. Mõlemad riskid on novembriga võrreldes, mil avaldati eelmine raport, kasvanud. Samas on viimasel ajal ka märke finantsturgudel olukorra paranemisest.

Rootsi keskpank on teinud pankade stressitesti ka oluliselt süngema stsenaariumi puhuks kui on baasstsenaarium (laenukahjumid aastatel 2009 ja 2010 kokku üle 300 miljardi Rootsi krooni). Isegi sellisel juhul ei langeks kapitali adekvaatsus alla 4% piiri.

Kui kõige mustem stsenaarium teostuma peaks, võib pankadel tekkida raskusi finantseerimisega ning reitingud langeda. Sellisel juhul tuleb pankadel ilmselt oma kapitalibaasi tugevdada.

Rootsi keskpank ja teised ametivõimud on alati valmis sekkuma, et tagada Rootsi finantssüsteemi stabiilsus, kirjutab keskpank oma tänases pressiteates.

Pank märgib, et eelmise raporti valmimisest läinud aasta novembris on majanduskonjunktuur maailmas oluliselt halvenenud. Prognoose on järjest kärbitud. See on tumestanud pankade laenuväljavaateid ning krediidiriskist on saanud pankade jaoks tänasel päeval kõige suurem risk, kirjutab keskpank.

Rootsi suurpangad on Balti riikidesse laenanud kokku ligi 500 miljardit Rootsi krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. June 2009, 12:10
Otsi:

Ava täpsem otsing