Sampo punase laterna rollis

Romet Kreek 03. juuli 2009, 00:00

Teises kvartalis olid nii II kui ka III pensionisamba fondide tootluste vahed Eestis väga suured. Kui suurima tootlusega pensionifondide tiitlid läksid eri varahaldusfirmadesse (kaks SEB-l ja kaks LHV-l), siis neljas kategoorias kolme väiksema tootlusega fondid oli Sampol ja üks ERGO-l.

Sampo fondijuht Aari Stalde ütles Äripäevale, et konkreetse kvartali tulemusest olulisem on see, kuidas fondil läheb pikas perspektiivis. Ta märkis, et lisaks tootlustele tuleks vaadata, millise hinnaga (st riskiga) tulemused saavutati.

Sampo pensionifondide selle aasta senist tootlust mõjutasid peamiselt kolm tegurit - Eesti varem restruktureeritud investeeringutega seotud allahindlused, aktsiainvesteeringute teadlik madal riskitaluvus ning pikaajalise strateegia prevaleerimine lühiajalise strateegia üle.

LHV pensionifonde juhtiv Andres Viisemann ütles, et LHV fondide kõrget tootlust seletab aktsiate suurem osakaal kvartali alguses, kui aktsiaturud tegid kõikjal maailmas võimsa tõusu. "Alates maist oleme me siiski aktsiate osakaalu vähendanud, kuna kardame, et maailmamajandus ei kosu veel niipea," lisas ta.

Pensionifondide tootlust mõjutas arvatavasti rohkem see, kui suur oli aktsiate osakaal võrreldes raha osakaaluga.

Sampol oli kuu aega enne kvartali lõppu (värskemad fondiaruanded pole veel avalikud) viiest suuremast investeeringust kaks arvelduskontod - kokku 37,47% fondi varadest. Saksamaa ja Prantsusmaa valitsuse võlakirjades oli 13,01% ja võlakirjafondis DI Euro Corporate Bond Fund 4,93% varadest. Viis suuremat investeeringut moodustasid kokku 55,41 protsenti varadest.

Swedbanki fondil K3 oli 31. mai seisuga rahas ainult 4,3% varadest, aktsiates 45,4%, võlakirjades 44,5%, kinnisvaras 4,6% ja mujal 1,2%.

SEB Progressiivse pensionifondi varadest 42,9% olid aktsiates, 37,2% võlakirjades, 4,7% alternatiivsetes investeeringutes ning rahas ja tähtajalistes hoiustes 14,4%.

LHV Maailma Aktsiate nimelises teise samba pensionifondis oli 26,2% aktsiates ja 73,8% võlakirjades. LHV pensionifondis Uued Turud oli võlakirjade osakaal 65,4%, aktsiates on 34,6% varadest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing