Eneken Laasme • 6 september 2009

Valgustus paneb aia ja maja elama just pimedal aastaajal

"Valgusti valik sõltub eesmärgist - kas valgusti on omaette kujundusobjekt, kas selle abil tahetakse millelegi tähelepanu pöörata, fassaadi valgustada või lihtsalt maja ette valgust saada, aga ka maja arhitektuurist ja ümbritsevast keskkonnast," selgitas arhitekt Margit Mutso.

"LED-valgustid on meeleoluvalguseks, mitte põhivalguseks," tõdes ASi

K-Rautakesko klienditeenindaja Triinu Toomsalu. "Eestis armastatakse kasutada külma valgust, punast, kollast, oranži ja rohelist ei kasutata, kuigi just need teevad ümbruse rõõmsaks," sõnas OÜ Bauhof projekteerija Ingrid Knuut.

Valgusti valikul tuleb lähtuda maja materjalist. Puit neelab valguse endasse, majale altpoolt suunatud valguse puhul tekivad triibud ja varjud. Räästaalused peegellambid aga valgustavad maja vundamendini ära.

Kasutada võib ka värvilisi halogeenlampe, millel on kuumuskindel valgusklaas, mitte kile. Seevastu krohv peegeldab valgust. Kui panna led-silikonribad fassaadi sisse, saab tuua esile maja mustri.

"Enamasti on valgustil praktiline roll, juhtida inimest õigesse kohta, mistõttu on mõistlik valgustada sissepääsud, väravad, liikumisteed," ütles Mutso. Aias saab mitmete detailidega luua erinevat meeleolu. Kui aias on midagi, mis väärib eriti esile tõstmist, näiteks purskkaev, ilus taim, kivi, skulptuur, looduskivi, müür, on soovitav see välja valgustada, soovitas arhitekt. Eriti tasub valgustusele rõhku panna siis, kui valgusel on inimese jaoks eriline koht ja kui aias veedetakse palju aega ning on selle valgusmängu nautijaid. Samas võib meeleolusid luua ka teistele möödujatele.

Puude alla võiks panna valgusvõre, kive võiks valgustada alt, viigipuuaeda võib panna LED-lampidest vikerkaarevärvilisi valgusteid. Kõnnitee peale, trepile ning aiaskulptuuridesse võiks panna lampe, ka purskkaevu sisse võib monteerida valgustuse.

Näiteks metsviinapuu sisse pandud värvilised lambid tekitavad muinasjutulise meeleolu, selgitas Knuut. LED-valgusti pallikesi, mis töötavad ka päikesepatareidega, võib panna muru peale. Sellised valgustid jätavad pimedas sätendava mulje. Kuna lumi peegeldab, siis lume peal valgus võimendub. Jõulude ajal võib panna puu sisse lampe, mis tekitab päkapikumaja tunde. Samuti võib õue panna põrandalampi meenutava valgusti, mis tekitab toa tunde ja jätab mulje, nagu viibiksid talveaias.

Värava juurde sobiksid anduriga postvalgustid. Süvistatud valgustitest saab moodustada valgusraja kõnnitee äärde, mis samuti võiks toimida anduritepõhiselt, näiteks kestusega 5-15 minutit. Vana aja austajatele on maiuspalaks endiseid aegu meenutavate hõõgniitpirnidega lambid.

LED-valgusteid ostes tuleb arvestada sellega, et kui LED-lamp põleb läbi, tuleb välja vahetada terve valgusti. Sisepirnita LED-lambid külmuvad talvel läbi. Seega lisaks niiskuskindlusele olgu aialambid ka külmakindlad.

Hetkel kuum