Kommunaalid leidsid sõbra

Romet Kreek 23. november 2009, 00:00

Maailma suurima võlakirjafondi PIMCO juht Bill Gross ei ole detsembri investeermisväljavaates rahul USA sellega, et USA keskpank jätab intressid pikaks ajaks madalaks ning et raha tootlus on 0,01%.

Märtsi põhjadest on toimunud riskantsetes varades imed ja tekkimas on varaklasside uute mullide süsteemne risk, ja seda just selle 0,01% tootluse tõttu. Kuld maksis 1130 dollarit untsist, üleilmsed aktsiaturud on tõusnud 2009. aasta madaltasemetelt 60-70%, dollar on peamistest valuutadest korvi vastu aastaga 15% madalam, nafta maksab 80 dollarit, tänu föderaalreservi triljonidollarilisele krediitkaardile on eluasemelaenude intressid 4%.

"Tõsta intressi, kui 15 miljonit ameeriklast on töötud ja 25 miljonit töötavad osalise tööajaga? Ja seda kõike selle pärast, et kuld maksab üle 1100 dollari untsist. Te teete nalja või suitsetate - midagi. Meil on vaja veel 12 kuud 4-5% nominaalset majanduskasvu enne kui Bernanke ja kompanii julgevad hakata tõstma intresse - olgu siis varamullidega või ilma."

Väikeinvestor - mida sa siis teed? Oled edasi säästja 0,01% tootlusega? Julged sa seda teha või mitte? Kas ostad investeerimisjärgu võlakirju 3,75% tootlusega (ühes kuludega alla 3% tootlusega)? Ostad sa 8% tootlusega rämpsvõlakirju ja eeldad, et pankrotikuulid lendavad sinust mööda? Ostad 2% dividenditootlusega aktsiaid, kui need on viimasest põhjast tõusnud 65% ja on pikaajalisest PE suhtarvust kallimad?

Uus normaalsus kujuneb tõenäoliselt palju madalamate tootlustega maailmaks. Vähenev kasv, võimenduse mahavõtt ja kasvav valitsuse sekkumine mõjutavad kasumeid ja lõpuks makstavaid dividende ja intresse. Kuna pangad, autokompaniid ja teised on muutunud üha reguleeritumateks ning käituvad sarnasemalt kommunaalmajandusele, toodavad nad vähem. Kui Ameerika kapitalismi tulevikumudel on tõenäoliselt lähedasem kommunaalmajanduse ettevõtetele - siis miks mitte osta viimaseid? Kasumikasv peaks järgima majanduskasvu, kuid nad toodavad 5-6%, mitte 0,01%. Madalal kasvu keskkonnas peaksid aktsiad tootma rohkem, kui firmade võlakirjade tootlus ja paljud kommunaalmajanduse ettevõtted just seda pakuvadki.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing