Uus kriis hõõgub

Tarvo Vaarmets 24. november 2009, 19:24

Tooraineid kokku ostvad investorid seisavad silmitsi "Rämpslaenud II" tüüpi kriisiga, kui kõrgete hindadeni viinud spekulatsioonid osutuvad põhjendamatuteks, kirjutas Citigroupi analüütik Johan Bergtheil oma aruandes.

"Tuhanded väga targad spekulandid on soetanud kõigi aegade suurimad spekulatiivsed toorainete positsioonid, uskudes, et kas dollari väärtus langeb mutta või jätkuv globaalne supertsükkel tasandab krediidkriisi mõjud," avaldas Bergtheil.

Vase ja plii hinnad on sel aastal enam kui kahekordistunud, kulla hind liigub rekordtasemel, toornafta hind on aasta algusest kerkinud aga 74%. Hiljuti hoiatas uue mulli tekkimise eest ka New Yorki majandusprofessor Nouriel Roubini.

Citigroupi analüütiku hinnangul oleks õudusunenägu, kui intressid liiguks üles, maailma majandus langeks tagasi surutisse, globaalne ärikinnisvara-turg seiskuks, Hiina investeeringud peatuksid ja toorainete hindade taastumine saaks löögi.

"Toorained võivad kujundada rämpslaenude kriisiga sarnase olukorra ja näidata sellega, et investorid ei õpi aktsiaturgudelt midagi," kirjutas Bergtheil. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. November 2009, 21:52
Otsi:

Ava täpsem otsing