22. detsember 2010 kell 21:00

Lumi maksab miljardeid eurosid

Nii on näiteks Saksa Tööstus- ja Kaubanduskoda välja arvutanud, et Saksa majandus võib lume tõttu kaotada 3 miljardit eurot. See tähendaks aasta peale jagatuna majanduskasvu aeglustumist 0,5 protsenti kvartalis.

Briti majanduse kadudeks hinnatakse 1,5 miljardit naela. Selle raha eest saaks osta 9,2 miljonit liivakonteinerit ja 75 000 lumesahka, arvutas välja ajaleht Daily Mail. Nimelt on just lumetõrje olnud koht, kus säästukursil olevad Euroopa riigid on kokku hoidnud.

Lisaks transpordile kannatab külma ja lume tõttu ka Euroopa ehitussektor. Probleemidest varuosade transpordil teatasid nii BMW, Ford kui ka Daimler.

Lootust, et tööstus kaod lume sulades jälle tasa teenib, annab siiski varasem statistika. "Rasketest ilmastikuoludest põhjustatud häiretele järgneb tavaliselt kiirema kasvu periood," ütles Bloombergile Daiwa Euroopa kapitaliturgude ökonomist Hetal Mehta. "Seega on tootluse langus suuresti lühiajaline."

Lennufirmad on pidanud detsembrikuu lumetormide tõttu ära jätma tuhandeid lende. Lennufirma Air France-KLM Grupi tegevjuht Pierre-Henri Gourgeon ütles, et lumest tulenevad kulud on firma jaoks 31-52 miljonit dollarit. British Airways hindab kahjusid vahemikku 30-40 miljonit naela.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum