6 kuu Euribor jõudnud 22 kuu kõrgtasemeni

Raivo Sormunen 11. aprill 2011, 00:00

Pankadevahelised rahaturu intressimäärad tõusis Euroopa Keskpanga koosoleku otsuse ja sealsete sõnavõttude peale möödunud reedel kahekümne kahe kuu kõrgtasemeni. Neljapäeval tõstis Euroopa Keskpank oma baasintressimäära 1 protsendilt 1,25 protsendile ning keskpanga juht Jean-Claude Trichet rõhutas, et euroala intressimäärad on endiselt alles madalal tasemel. Baasintressimäära tasemel on kommertspankadel võimalik saada keskpangast tavaliselt nädalase tähtaega laenu ning seega on hoogsalt kallinemas ka pankadevahelised rahaturu intressimäärad.

Pangad laenevad kallimalt üksteisele. Nii tõusis Eesti kommertspankades laenuhinna baasmääraks võetud 6 kuu Euribor reedel 1,585 protsendilt 1,599 protsendile ehk 0,014 protsendipunkti võrra. Viimati oli Euribor niivõrd kõrgel 2009. aasta mais. Mäletatavasti alles aasta eest oli 6 kuu Euribor vaid 0,95 protsendi juures.

Intressimääradel aitab üles ronida Euroopa Keskpanga juhitud likviidsuse vähendamine rahaturgudel. Ülemäärast likviidsust on praegu Reutersi kalkulatsiooni põhjal Euroopa rahaturgudel 12 miljardi euro eest, mis on madalaim taseme pärast 2009. aasta juunikuud.

Pankade poolt keskpangast saadud laenude tähtajad on kriisi järel kõvasti lühenenud. Nii näiteks pakub Euroopa Keskpank praegu maksimaalselt kolme kuu pikkuse tähtajaga laene, kuid pangad maksavad keskpangale praegu tagasi kuue ja kaheteistkümne kuu pikkuse tähtajaga laene.

Euro kiire kallinemine. Kaks kolmandikku Reutersi küsitletud ökonomiste arvas pärast neljapäevast kohtumist, et hiljemalt juulis tõstab keskpank taas baasintressimäärasid. Aasta lõpuks peaks baasintressimäär olema turu konsensuse kohaselt vähemalt 1,75 protsendil.

Kuna USA keskpank ei kavatsegi veel intressimäärasid tõstma hakata, sai nädala lõpus uue hoo sisse euro kallinemine. Nii tõusis Euroopa ühisraha reedel päevasiseselt kuni 1,4488 USA dollarini ehk viimase viieteistkümne kuu kõrgtasemeni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing