ELi plaanitav nn Euroopa maks peaks sisse tooma 40 miljardit eurot

Katri Soe-Surén 12. aprill 2011, 00:00

"Otsestest maksudest peaks tulema umbes üks kolmandik Euroopa Liidu eelarvest," ütles Lewandowski ajalehele Süddeutsche Zeitung. Voliniku arvates võiks see raha tulla käibemaksu tõstmisest eri liikmesriikides - üks protsent sellest võiks tulevikus olla ELi maks, mis läheks otse ELi eelarvesse. Teine variant oleks kehtestada maks lennukitele, kolmas võimalus finantstehingutele.

Maksustatakse kindlad kaubad. Seni tuli 88 protsenti ELi eelarvest ehk siis 120 miljardit eurot aastas otse liikmesriikide pealinnadest. Ülejäänu olid nn omavahendid ehk siis näiteks tollimaksud.

"Euroopa maks toimib nii, et see kehtestatakse kõigis riikides teatud kindlatele kaupadele ja see kantaks otse üle Brüsselisse," ütles Poola esindaja ajalehele SZ nädalavahetusel toimunud ELi rahandusministrite kohtumisel Ungaris Gödöllös. Lewandowski sõnul on Euroopa Komisjon Euroopa maksu võimalikkust ja jätkusuutlikkust juba kontrollinud, puudu on veel poliitilised otsused.

Euroopa maks viidaks sisse aastast 2014 ja esialgu peaks see sisse tooma umbes 40 miljardit eurot. Plaan sellise maksu kehtestamisest ei ole uus, ütles Lewandowski. Väidetavalt mõtlesid sellele juba Euroopa Liidu asutajad.

Põllumajandusele vähem toetust. Ühtlasi peavad Euroopa talunikud arvestama vähema rahaga. Põllumajanduse eelarve hakkab aastast 2014 vähenema, seni on see moodustanud ELi kogueelarvest 40%. Lewandowski tahab ühtlustada eri liikmesriikide talunikele makstavad toetused. Praegu on nii, et näiteks Läti talunik saab hektari pealt 95 eurot, Belgia oma 460 eurot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing