Džässipidu läheb käima

Mari Hiiemäe 15. aprill 2011, 00:00

Jazzkaare eestvedaja Anne Ermi sõnul on tänavune kava koostatud põhimõttel, et igaüks sealt midagi endale sobilikku leiaks. "Me ei paku muusikat ainult ühele maitsele. Ühele meeldib ema, teisele tütar. Sellepärast ongi valik hästi lai. Keskendume džässile, aga me ei välista sugugi teisi muusikažanre," rääkis Erm.

Festivali muusikaline pale peidab seetõttu endas pea kõike alates improvisatsioonilisest muusikast kuni maailmamuusika ja klubirütmideni.

Festivali sees alafestival. Festivalikontsertide fookus on suunatud värskele lähenemisele. Orientaalsete kõlade otsijaile mõjub magnetina Talvin Singhi ja Niladri Kumari ühisprojekt, mis liidab klassikalise india muusika elektroonilise biidiga ning saavutab seeläbi vägagi virgutava tulemuse.

Kõrgema kategooria elamusi pakub kindlasti Jazzkaare tiiva alla mahtuv festival Punkt, kus Ermi sõnutsi musitseerivad tõelised ässad. Kõrvuti muusikutega töötavad DJd. 20. ja 21. aprillile mahtuva festivali teeb huvitavaks topeltelamus: esmalt saab publik kuulda palade algversiooni ning pärast seda mängitakse kõrvalsaalis samu palasid improvisatsioonilise live-remiksina, esitajaiks Norra ja Eesti muusikud.

Festivali vältel võib džässi otsa komistada vaat et ka juhuslikult. Linnaruumiprojektide raames mängib oma muusikat otse tänaval lausa kolm satsi muusikuid: pillidega liiguvad ringi ja siin-seal annavad kontserte norrakad, šotlased ja isegi eestlased.

"Jatsu võib kohata igal pool, nii tänavatel ja sadamates kui ka kaubanduskeskustes," lubas Anne Erm.

Osake kultuuripealinnast. 23. kuupäeva üritused on koondunud Kadriorgu. Päev algab hommikul linnulaulu kuulamisega pargis. Järgmisena saab Kumu auditooriumis nautida lastekontserti, kus Siim Aimla esitab oma noorte lauljatega lastelaule traditsiooniliste versioonidega võrreldes veidi teistmoodi.

Kadriorgu on planeeritud selleks päevas lausa kümme muusikasündmust ning esinemispaikadena on kasutusel seitse Kadriorus asuvat muuseumi. Sissepääs on neile üritustele kas tasuta või muuseumipiletiga.

Mitme suure kontserdi toimumine saab teoks tänu Jazzkaare kuulumisele kultuuripealinna programmi. Selle raames toimuvad näiteks festival Punkt ning esinevad Bobby McFerrin ja saksofonist Dave Liebman, kes annavad siinmail ka workshop'e.

See võimalus kasvatab lootust, et midagi nende õpetusest jääb kohalike muusikute südameis veel pikaks ajaks kestma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing