Eesti Panga otsus - üllatav oli see küll!

Väinu Rozental 28. aprill 2011, 00:00

"Et seda otsust ümbritsevad asjaolud on veel nii segased, siis ei oska esimese hooga kuidagi eriti kommenteerida. Üllatav oli see küll, eriti muidugi Rossi osas," märkis Pajula.

Et Eesti Pank on alates sellest aastast eurosüsteemi liige, siis on muutused tema hinnangul nii ehk naa ilmselt möödapääsmatud. "Eesti Panga kõrgemad juhid peaksid Frankfurdi silmis olema eelkõige salongikõlbulikud, st valdama keelt nii kitsamas kui ka laiemas mõttes. Kuivõrd asepresidentide haldusalad on teadupärast üsna erinevad, on nende lõikes vajalik ka erinev taust; ehitusjuhil võiks ju olla erasektori kogemus, rahapoliitika eest vastutajale ei teeks halba akadeemiline minevik. Küll peaks aga iga asepresidendi kodus olema kas siis gloobus või kalender, ideaaljuhul aga mõlemad eelmainitud instrumendid," kommenteeris Pajula.

Swedbanki analüütiku Annika Paabuti kommentaari saada ei õnnestunud. "Ta on ise ka Eesti Panga taustaga ja see poleks korrektne," selgitas panga pressiesindaja Mart Siilivask.

Männik lubas muudatusi. Ärimees Rein Kilk imestas aga hoopis seda, miks muudatuste tegemine Jaan Männikul nii kaua aega võttis. "Kui Jaan Männik tuli Eesti Panga nõukogu esimeheks, ütles ta ka välja selle muudatuste plaani. Üllatav on see, et neid muudatusi suudeti pareerida siiamaani, mitte see, et need muutused toimusid," lausus Kilk. "Aga minu meelest seadus ei võimaldanud seda, seadusega saab viieks aastaks nimetada. Ehk siis seadust järgides oli praegune samm selge. Huvitav on, mismoodi kõik edasi läheb."

Kilgi arvates oleks võidud kokku leppida ja praegused asepresidendid oleksid jätkanud Lipstoki ametiaja lõpuni, aga noh, ju ei talitatud poliitikute näpunäidete järgi, vaid iseseisvalt, kommenteeris ta Eesti Panga otsust. "Nagu ka Rein Minka ütles, et Jaan Männikul on oma ettekujutus panga tööst - tuua uuendusi sisse," lausus Kilk.

Seda, kes võiksid uuteks asepresidentideks saada, Kilk välja pakkuda ei soovinud. "Seda oleks paslik Lipstoki käest küsida. Neid nimesid on õhus ju olnud. Teoreetiliselt on tal aega kuu aega, aga ta võib seda ka varem teha. Täitmata need ametikohad kindlasti ei jää," lisas Kilk.

Eesti Panga nõukogu esimehe Jaan Männiku arvates oleks väga hea, kui tulevasel asepresidendil oleks soliidne rahvusvaheline taust. "Et ta näiteks oleks töötanud välismaal rahvusvahelistes organisatsioonides, nagu IMF või Maailmapank," selgitas ta. "Eesti on saanud eurotooni liikmeks ja see toob kaasa, et ka meie keskpank peab palju rohkem tegutsema rahvusvaheliselt. Olulised on näiteks kontaktid Euroopa keskpangaga Frankfurdis."

Vajalik vähemalt viie nõukogu liikme toetus. Männik arvas, et küllap nad otsimise peale sellistele nõudmistele vastava kandidaadi ka leiavad. Ühtegi nime ei soostunud ta nimetama. "Enne kui üldse hakkame kedagi nimeliselt välja ütlema, on vaja teada, mis kogemus ja mis taust inimesel on," lausus ta. "Samuti tuleb enne Eesti Panga nõukogu liikmetega arutada, keda nemad toetaksid. On ju vaja leida inimesi, kellel oleks nõukogu toetus. Kaheksaliikmelises nõukogus on vaja enamuse ehk viie inimese toetus."

Männiku kinnitusel on ta Eesti Panga presidendi Andres Lipstokiga arutanud asepresidentide küsimust jõuludest saadik. "Usun, et oleme peaaegu kõikides küsimustes ühel meelel. Ja üks küsimus, kus me oleme ühel meelel, on see, et tuleks kiiresti tegutseda. Sest selline ebamäärane olukord keskpanga maja sees - et kes ikkagi on tulevased asepresidendid - ei tule asjale kasuks," ütles Männik.

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles eile, et kui uued kolleegid ametisse saavad, on need kindlasti samade väärtushinnangutega nagu vanad.

Eesti Panga asepresident Rein Minka ütles, et keskpanga nõukogu otsus, mis ei kinnitanud teda uueks ametiajaks, ei tulnud talle üllatusena.

"Ma aimasin seda otsust ette," ütles Minka. "Eesti Panga nõukogu esimees pole kunagi varjanud oma suhtumist. Ja seda ütles ta ka eile "Aktuaalsele kaamerale" välja."

Keskpanga nõukogu esimees Jaan Männik andis "Aktuaalses kaameras" mõista, et asepresidentide väljavahetamine on tema initsiatiiv. "Meil on vaja uut verd Eesti Panga juhtkonda," ütles Männik teleintervjuus. "Me ei ole kellegi vastu, me oleme pigem uue olukorra poolt."

Minka ei soovinud teemat rohkem kommenteerida. Mis ta edasi tegema hakkab, ta enda sõnul veel ei tea.

Samuti pole talle tehtud ettepanekut jätkata tööd keskpangas. "Kõik sõltub õuntest. Juba Toots ütles, et kõik sõltub õuntest," lisas ta.

Küsimusele, millal õunad letti pannakse, vastas Minka: "Ma ei tea, kas üldse pannakse."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing