Rootsi keskpank tahab karmimaid nõudeid näha

Kadri Bank 01. juuni 2011, 00:00

Keskpank näeb mitmeid positiivseid märke, mille tõttu on Riksbank hinnanud alla pankade laenukahjumite prognoosi. 2011.-2013. aastaks ootab keskpank pankade laenukahjumiks kokku 18 miljardit Rootsi krooni (2 mld eurot), mis on 8 miljardi Rootsi krooni (0,9 mld euro) võrra vähem, kui pool aastat tagasi prognoositi.

Probleemsed riigid mõjutavad kaudselt. Samas kirjutab keskpank, et kuigi pankadel on vaid nõrk side praeguste probleemsete riikidega nagu Kreeka, Iirimaa ja Portugal, sõltuvad pangad lühiajalisest välisvaluuta pakkumisest. "Kui mõni neist riikidest on sunnitud oma riigivõlga ümber kirjutama, võib see tähendada, et pinged finantsturgudel kasvavad ja turgude toimimine halveneb. See võib omakorda mõjutada Rootsi pankade juurdepääsu rahaturgudele."

Keskpanga tehtud stressitestid näitavad, et Rootsi pankade vastupanuvõime on paranenud ja nad suudavad hakkama saada ka halvemate majandusolude ja kõrgemate laenukahjumite juures, kuid pangad võtavad siiski suuremaid likviidsusriske kui mitmed Euroopa pangad.

Riigipank jättis ka jõusse detsembris avaldatud analüüsis antud soovitused, mille järgi peaksid pangad vähendama sõltuvust lühiajalisest rahapakkumisest ning hoiduma tagasiostuprogrammidest ja dividendide maksmisest, et vähendada kapitali adekvaatsuse näitajat Tier 1.

Likviidsusnumbreid peab olema lihtsam võrrelda. Riksbanki arvates peaks pangad avalikustama oma likviidsusnäitajaid selgemini ja omavahel võrreldavalt. Pangad peaks kord kuus raporteerima, kui pika tähtajaga ja mis valuutas on nende varad ja kohustused.

Keskpank peab ka vajalikuks kehtestada Rootsi pankadele karmimad kapitali adekvaatsuse nõuded, kui need on Basel III regulatsioonides. Keskpanga hinnangul kaaluvad stabiilne pangandussüsteem ja sellest tulenevad positiivsed mõjud makromajandusele üles selle, et pangateenused kallinevad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing