Katariina Krjutškova • 1. juuli 2011 kell 14:29

Simson: president nõustus puuduliku seadusega

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson avaldas arvamust, et president Toomas Hendrik Ilves kuulutas välja puuduliku sisuga maamaksuseaduse muutmise seaduse, kuna see vähendab omavalitsuse tulusid tagamata rahalist hüvitamist.

„Seadusmuudatusse peaks olema sisse kirjutatud, kuidas kompenseeritakse kohalikele omavalitsustele saamata jääv tulu,“ selgitas Simson, „suulised lubadused sellest, et tulevikus töötatakse kompensatsioonimehhanism välja, pole piisavad.“

„Kindlus tuleviku osas väheneb veelgi ning nii jõuame olukorrani, kus kohalike omavalitsuste rahaline iseseisvus eksisteerib vaid kõlava lausena paberil – reaalselt toimub aga keskvõimule allutamine,“ lisas Simson.

Simsoni sõnul ei tasu oodata valitsuskoalitsiooni poolt antud küsimuses ausat lahendust. „Viimastel aastatel on valitsus mitmel korral omavalitsuste eelarvet kärpinud. Näiteks on vähendatud tulubaasi, tasandusfondi ja teedehoiu raha, kärbitud raha noorte spordile ja lasteaedadele – pole põhjust uskuda, et seekord läheks teisiti. Kui maamaksuga vähendatud tulubaasi kavatsetaks kompenseerida, oleks see ka seaduses kirjas.“

 

Hetkel kuum