Romet Kreek • 8. august 2011 kell 11:24

Jim Rogers: nõrgad pankrotti!

Suurbritannia ja mitmed euroala riigid on tõenäoliselt järgmised, kelle reitinguid kärbitakse, kui võlaprobleem süveneb, ütles Singapuri elama kolinud Ameerika investor Jim Rogers Reutersile.

„Idee, et USA reitingut kärbiti ja Suurbritannia oma mitte, on hullumeelsus,“ ütles Rogers. „On palju riike – Belgia, Hispaania ja palju teisi Euroopas, mille reitinguid peaks alandama täpselt nagu USA oma alandati.“

Rogers ütles, et ta on pikk põllumajanduses, kullas ja teistes toorainetes ja lühike arenevate turgude aktsiates, valitsuse võlakirjades ja USA finantsinstitutsioonides.

Rogers prognoosis, et Lääne valitsused alustavad uut rahapoliitika lõdvendamise ringi, et aidata surevaid majandusi, kuna poliitikud ja teised otsustajad ei ole valmis pankrotivaluks.

„Nad püüavad seda maskeerida. Nad nimetavad seda kuidas tahes,“ ütles Rogers. „See põhjustab suure toorainete hinnaralli, kuna üha enam inimesi saavad aru, et nad trükivad raha ja nad muudavad valuutat väärtusetumaks.“

Seevastu kiitis Rogers, et Hiina teeb õieti, püüdes jahutada majandust ja võidelda inflatsiooniga.

„Kas see saab olema lahe?“ küsis Rogers. „Ei, mõned kinnisvaraarendajad Shanghais ja mujal Hiinas lähevad pankrotti. Kuid see ei ole veel maailma lõpp, see ei ole Hiina majanduse lõpp. Hiina kasv võib aeglustuda, kuid Hiina ei lange kogu maailmale koormaks.“

Rogers kutsus Euroopa poliitikuid ja bürokraate vaatama näkku reaalsusele ja laskma nõrgad euroala valitsused pankrotti. Samuti peavad inimesed, kes andsid halbu laene, kaotama raha.

„Idee trükkida rohkem raha ja osta väärtusetute võlakirjade hinnad üles, selle asemel, et lasta inimesed pankrotti, on naeruväärne,“ lausus ta. „Ameerikas on osariigid ja linnad, mis lähevad pankrotti ja korduvalt,“ ütles ta. „See ei tähenda Ameerika Ühendriikide lõppu, see ei tähenda USA dollari lõppu. See teeb mõningal määral valu, isegi kohutavat valu, kuid nii lahendatakse probleeme. Te alustate uuesti tugevamalt, kui olete tunnistanud vigu. Kapitalism töötab sedasi.“

Hetkel kuum