Venemaa ei loobu USA võlakirjadest viie aasta jooksul

Fredy-Edwin Esse, California 19. august 2011, 12:54

Venemaa ei kaalu ühtegi alternatiivi USA võlakirjadele järgmise viie aasta jooksul, ütles riigi aserahandusminister Sergei Storðak Bloombergile.

Pärast Standard & Poor'si otsust alandada USA riigireitingut kiirustas Venemaa appi ja teatas, et hoiab endiselt USA võlakirju.

Kuigi peaminister Vladimir Putin võib sõimata USAd kuidas soovib, on Venemaa alates 2006. aastast suurendanud investeeringuid USA võlakirjadesse 1600%. Tänu oluliselt kallinenud toormehindadele on Venemaa reservid kasvanud väga kiiresti ja osaliselt just tänu USA võlakirjadele.

Riik on viimaste aastatega tõusnud maailma kümne kõige rohkem USA võlakirju hoidva riigi sekka. Juuni lõpu seisuga oli Venemaal 110 miljardi väärtuses jänkide võlakirju, mida on 70% rohkem pärast Putini lahkumist Kremlist.

"Nad saadavad välja sõnumi kodumaise tarbimise tõstmiseks," ütles Bloombergile Aberdeen Asset Managementi arenevate turgude analüütik Edwin Gutierrez. "On irooniline, et see hädakisa tuleb ajal, kui nende reservkapital on massiliselt kasvanud," lisas ta.

Putin võib küll USAd nende meeletu võlakoorma pärast parasiidiks kutsuda, kuid tema enda valitsuse jaoks on see kõige kindlam investeerimiskoht üldse.

"Ameerika elab üle oma võimete ja kannab osa enda probleemidest üle globaalsele majanadusele, käitudes maailmamajanduse ja dollari monopoli positsioonis parasiidina," ütles Putin 1. augustil peetud noorteorganisatsiooni kokkutulekul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2011, 12:55
Otsi:

Ava täpsem otsing