Romet Kreek • 20. september 2011 kell 7:12

Fed ulatas abikäe. Miks?

Miks avas Föderaalreserv välismaistele keskpankadele swap-tehingute liinid? Euroopa Keskpank, Suurbritannia, Jaapani ja Šveitsi keskpank saavad USA keskpangalt oma valuutade vastu dollareid, mida nad saavad oma maa pankadele edasi laenata.

Seda võidi teha, kuna USA rahaturufondidel on palju Euroopa pankade lühiajalisi võlakirju, mille lõppedes on rahaturufondide huvi uute sarnaste paberite vastu väga leige. BNP Paribasi töötajate sõnul on tõenäosus, et isegi, kui neid pabereid rullitakse üle, siis vaid ülilühiajaliste paberite vormis.

Fitch leidis, et juuli lõpu seisuga kuulus USA rahaturufondidele enam kui triljoni dollari eest hoiuseid Euroopa pankades ja Euroopa pankade võlakirju, mis moodustasid 45 protsenti USA rahaturufondide varadest. Keskpankade keskpangaks kutsutud Bank for International Settelementi andmetel on USA pankadel ainuüksi Saksamaa ja Prantsusmaa pankadele laenatud enam kui 1,2 triljonit dollarit.

Ei saa välistada, et USA keskpank aitab läbi Euroopa Keskpanga Euroopa pankadele USA dollarites likviidsust luues maksta Euroopa pankadele tagasi USA pankadele ja rahaturufondidele võlakirju ja tagastada lõppevaid hoiuseid. Et rahaturg on taas külmumas, võisid keskpangad otsustada seda hakata sulatama, enne kui see päris külmunud on.

Loe artiklit pikemalt tänasest Äripäeva paberlehest.

Hetkel kuum