20. september 2011 kell 10:03

Venetsueela riigistab kullatööstuse

Venetsueela president Hugo Chavez laskis äsja jõustunud seadusega riigistada kohaliku kullatööstuse.

Välismaised firmad võivad nüüdsest Venetsueelas kulda kaevandada ja töödelda ainult tingimusel, et teevad seda koostöös riigifirmadega. „Kogu kuld, mis riigi territooriumil kaevandatakse, tuleb müüa ja tarnida Venetsueela Vabariigile,“ on kirjas uues seaduses. „Vabariik saab monopoli kulla turustamisel.“

Uue seadusega kavatseb Chavez enda sõnul tugevdada riigi sõltumatust ning võidelda riigis tegutsevate relvastatud rühmituste ja salakaubandusega. Nimelt pärineb 60 protsenti kullatoodangust riigi poolt tunnustamata kaevandustest. Venetsueelal on maailma suuruselt viies kullavaru. Läinud kuul teatas Chavez, et plaanib välismaale paigutatud kullavarud tagasi Venetsueelasse tuua.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum