• Jaga lugu:

  USA tahab Hiinat survestada jüaani veelgi tugevdama

  USA Kongressis ootab hetkel seaduseelnõu, mille vastuvõtmine tähendaks, et Ühendriigid hakkavad    Hiinat survestama jüaani veelgi             enam tugevdama.

  Jüaani tugevnemine võiks USA väliskaubandusdefitsiiti vähendada ligi kolmandiku võrra ja aidata kaasa tööpuuduse leevendamisele. Teisalt võib jüaani tõus tähendada tööpuuduse kasvu Hiinas ja panna aluse kaubandussõjale, mis viiks globaalmajanduse taas kriisi.
  Need on probleemi kaks vastandlikku poolt, millega Ühendriikide seadusandjad hetkel silmitsi seisavad, olles sunnitud otsustama, kas lasta läbi eelnõu, mis survestaks Pekingit jüaani veelgi tugevdama.
  Kuigi vaidlused selle üle, kas jüaan on alahinnatud või mitte, on ammu lõppenud ning Peking tunnistab, et jüaani tugevdamine on ka Hiina huvides, seisneb küsimus nüüd selles, kui kaugele peaks valuutal siiski tõusta laskma. Alates  2010. aasta juunist on jüaan tugevnenud ligikaudu 6,5%.
  Kuigi Hiina sellega ei nõustu, siis ainsad korrad, kui nad jüaanil tugevneda on lasknud, on siis, kui surve väljastpoolt liiga tugevaks on muutunud ja seetõttu peaks USA ka nüüd endast rohkem märku andma, sõnas Fred Bergsten, USA majandusteadlane ja Hiina valuutapoliitika kauaaegne kriitik.
  Bergsteni hinnangul vähendaks jüaani 20-protsendiline tõus USA jooksevkonto defitsiiti 50 miljardi dollari võrra, 40-protsedniline tugevnemine tähendaks aga juba 200 miljardi suurust defitsiidi vähendamist. Pool sellest pärineks ekspordi kasvust Hiinasse ja ka teistesse riikidesse, mille suurimate kaubanduspartnerite hulgas Hiina on seni olnud. Teine pool tuleks aga Hiinast tuleva impordi vähenemisest. Bergseteini teooria kohaselt võidab USA 6 000 uut töökohta iga miljardi dollari arvelt, mille võrra suudetakse väliskaubandusbilanssi parandada. 
  Palju on ka teadlasi, kes Bergsteiniga ei nõustu, tuues põhiargumendiks, et jüaani tugevnemise korral liiguks tootmistegevus lihtsalt teistesse odava tööjõuga maadesse nagu Bangladesh või Vietnam ja Ühendriikide konkurentsivõime jääks ikka muutumatuks.
  Tugevam jüaan tähendab Hiinale majanduskasvu aeglustumist ja tööpuuduse kasvu, kuid majandusteadlased on eriarvamusel, kui suur oleks mõju ulatus. Näiteks Detsche Banki ökonomisti Jun Ma hinnangul toob jüaani 10-protsendiline tugevnemine kaasa vaid 0,6%-se majanduskasvu alanemise, mis on üsna tagasihoidlik, arvestades asjaolu, et Hiina majandus kasvab aastas üle 9%.  
  Mitmed analüütikud on toonud välja ka probleemi, et jüaani tugevnemine võib Ühendriikide Hiinaga seotud kaubandusdefitsiiti veelgi kasvatada, sest imporditavate kaupade hinna tõus ületaks kokkuvõttes positiivsed efektid, mis avalduvad USA kaubandusbilansis tänu paranenud ekspordile ja impordikoguste vähenemisele. 
  Autor: Maarja-Liis Mitri
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jaan Härms: hakkame juba restoranis koroonapassi nõudma
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
Teenindus- ja meelelahutussektorile pole koroonasertifikaadi kontrollimise nõue niivõrd kohustus, kuivõrd annab kindlust, et elu ja äri saab avatuna hoida, kirjutab Saku Õlletehase juht Jaan Härms.
FED: Liigume toetuste vähendamise suunas
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Tallinki konkurent paneb Lätti suurema praami käima
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Rootsi laevafirma Stena Line paneb Ventspilsi ja Nynäshamni vahet käima kaks uut parvlaeva.
Suur intervjuu: kriis näitas, et ei tohi inimesi oma hirmudega üksi jätta
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.
See kriis näitas, et inimesi ei tohi jätta üksi oma kahtluste ja hirmudega, rääkis Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere, kelle hinnangul juhiti Eestis koroonakriisi üldiselt päris asjalikult.