Eesti Pank: meie Euribori arengut ei prognoosi

Väinu Rozental 09. oktoober 2011, 11:23

Kuigi intressitõusu ootus turgudel on kevadega võrreldes mõnevõrra edasi lükkunud, siis pikemas perspektiivis peavad laenuvõtjad arvestama tänasega võrreldes kõrgemate intressikuludega, ütles Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja Janno Luurmees.

„Eriti oluline on see eluasemelaenude puhul, mille tähtaeg hõlmab tavaliselt mitut majandustsüklit,“ lisas ta.

Täna kolm aastat tagasi ehk 9.10.2008 tõusis eluasemelaenude baasintressiks kujunenud kuue kuu Euribor kõigi aegade rekordkõrgusele – 5,448 protsendile (kuue kuu Euribor oli ajaloo madalaimal tasemel, 0,944 protsendil 2010. aasta märtsi lõpus). Äripäev küsis, kuivõrd reaalne on, et Euribor kunagi veel nii kõrgele tõuseb.

Eesti Panga pressiesindaja rõhutas, et Eesti Pank ei prognoosi Euribori arengut ja nemad saavad kommenteerida vaid seda, mida turud arvavad. Turgude arvamust hinnatakse 3-kuuliste Euribori futuuride põhjal.

„Pankadevahelise rahaturu intress sõltub erinevatest teguritest, nagu näiteks usaldus pankade vahel, majanduskasv, inflatsioon ja nende ootused, EKP baasintresside tase ja kindlasti midagi veel,“ sõnas Janno Luurmees. „3-kuuliste Euribori futuuride põhjal võib öelda, et turg ootab 4-5 aasta jooksul 1-1,5 protsendipunktist Euribori tõusu.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2011, 17:05
Otsi:

Ava täpsem otsing