Birjo Must • 17. oktoober 2011 kell 11:53

Saar: ettevõtjad ei julge suurt palka näidata

Ettevõtjad ei julge oma suuri sisse-tulekuid näidata, ütles ettevõtja ja sotsioloog Andrus Saar.

Füüsilise isiku tuludeklaratsioonide põhjal tehtud analüüsist selgub, et Eestis on kõrgepalgaliste osakaal viimastel aastatel veidi langenud. Kui 2008. aastal oli deklaratsiooni esitajate seas 10% neid, kes teenisid aastas üle 300 000 krooni ehk kuus 1600 eurot või enam, siis eelmisel ja üle-eelmisel aastal oli nende osa tulude deklareerijate seas 9%.

„See tuleneb ikka sellest, et ettevõtjad on hakanud ennast kokkupoole tõmbama. See on masujärgne lainetus,“ arvas Saar. Sotsioloogi arvates ei ole ettevõtjatel julgust omale suuri sissetulekuid kirjutada, sest tuleb olla rohkem solidaarne teiste inimeste vastu.

Edasine sõltub Saare hinnangul suuresti majandussituatsioonist. „Praegu räägitakse sellest, et tuleb kriis, aga küsimus on selles, kui sügav see kriis tuleb,“ lausus ta.

Kuna sisemisi kasvumootoreid Saare sõnul majanduse arenguks ei ole ja ka ekspordiga seotud mootorid hakkavad vähenema, siis ei saa tema arvates kõrgepalgaliste inimeste osakaal optimistlikult kasvada.

Saar on enda sõnul järgmised kaks aastat oma plaanides ettevaatlik ning seejärel vaatab, kas on jõutud kusagile põhja ja teeb edasisi plaane. „Hetkel ei tee mingeid suuri investeeringuid, püüan jälgida konjunktuuri ja võimalusi, et hoida firmat igapäevaselt hästi töös,“ kinnitas ta.

Hetkel kuum