Sirje Rank • 21. oktoober 2011 kell 9:49

Olukord halvenenud

Kreeka olukorda hinnanud IMFi, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga inspektoritest koosnenud nn troika tõdeb valmimis- järgus raportis, et Kreeka võlakoorem käib riigile üha enam üle jõu, mis ilmselt sunnib panku ja teisi erasektori laenuandjaid Kreeka võlgadest suuremat osa korstnasse kandma.

Wall Street Journal on näinud troika valmivat raportit, mis lehe andmeil soovitab Kreekale järgmise abilaenu osa esimesel võimalusel välja maksta, nõudes samas Kreeka valitsuselt olulisi muutusi senises poliitikas, et raskustes majandus jalule tuua.

Troika raport maalib sünge pildi nii Kreeka majanduse seisust kui valitsuse jõupingutustest.

Majandus on miinusesse läinud prognoositust enam ning avaliku sektori võlakoorem sellega riigile järjest enam üle jõu käiv. Erastamine viibib ning graafikust maas on ka mitmed eelarve ja poliitilised reformid.

Troika raport järeldab, et Kreeka tänavune eelarvedefitsiit 8,9% tasemel SKPst ei ole samuti jätkusuutlik.

Kõik viitab sellele, et Kreeka võlgade restruktureerimine, mis tähendab reaalset kahju erasektori laenuandjatele, on muutunud vältimatuks, kirjutab WSJ.

Kui Kreeka nõutud reformidega aga järje peale jõuab, on lootust, et Kreeka suudab oma eelarvedefitsiidi 3% alla saada 2014. aastaks, märgib raport. Ja erastamisest võib samaks aastaks laekuda 50 miljardit eurot – kui see kava ellu viiakse.

Euroopa rahandusministrid ootasid troika raportit, et otsustada, kas maksta Kreekale välja järgmised 8 miljardit eurot mullu Kreekale antud abilaenust.

Rahandusministrid kohtuvad täna Brüsselis, kus ühtlasi on arutusel Kreeka võlgade restruktureerimise variandid.

Hetkel kuum