Raivo Sormunen • 26. oktoober 2011 kell 21:00

Nokia uued telefonid panid õlgu kehitama

Eile esimese Windowsi-põhjalise nutitelefoniga välja tulnud Nokia ei löönud küll investoreid ja IT-huvilisi jalust, kuid vähemalt suutis firma tõestada, et varjusurmas mobiiltelefonide tootja üritab tulevikus veel jalga nutitelefonide turule vahele lükata.

Londonis toimunud Nokia World 2011 raames tuli Nokia koostöös Microsoftiga välja kahe nutitelefoniga - Lumia 800 ja Lumia 710. Lisaks jätkati ka enda liistude juures ning tutvustati nelja mudeliga uut odavtelefonide perekonda Asha (india keeles - lootus).

Odavtelefonid muutuvad nutikaks. Nokia uute odavtelefonide üksus, mis annab firma käibest 60%, loodab uuest telefonide perekonnast edu, kuna kolme telefoniga annab ka netis surfata, mis toob nutitelefonide luksust ka madalama ostujõuga tarbijale lähemale.

Investoreid huvitab aga tõenäoliselt ennekõike see, kuidas Nokia suudab hakata turgu vallutama ja kasumit teenima umbes 420eurose letihinnaga välja tuleva Lumia 800ga. Ehkki telefon kopeerib Nokia eelmist nutitelefoni N9, baseerub see Meego operatsioonisüsteemi asemel personaalarvutites ülimalt tuntul Windowsi tarkvaral. Maailmale tuntud operatsioonisüsteem koos Microsofti müügitoetusega võiks olla võti, mis puhub Nokia veel kunagi tulevikus edulainele.

Windows Phone'i levikuks oleks vaja sellised telefonid massidesse viia. Praegu prognoositakse, et Windowsil baseeruvate telefonide turuosa on 2012. aasta teises kvartalis kõigest 2% ning seetõttu tuleb teha veel palju pingutusi, et telefoni eeliseid tarbijani tuua.

IDC usub Windows Phone'i. Telekomituru analüüsiva IDC hinnangul ei saa Nokia ja Microsofti koostööna sündinud värskest Lumia 800 mudelist äsja turule toodud iPhone 4S mudeli hävitajat. Samas aga ootavad nad, et 2015. aastaks tõusevad Windowsil baseeruvad telefonid maailmas turuosalt teisele kohale Apple'i iOS operatsioonisüsteemi ette ja Androidi järele.

Nokia aktsia võttis uued telefonid vastu üliõrna optimismiga. Väärtpaber liikus terve päeva 2-3% plussis, vahetult 5 euro all.

Hetkel kuum