Romet Kreek • 23. november 2011 kell 8:16

Saksamaa rahaasjad ei ole nii head, kui arvatakse

Saksamaa finantsjuhtimine ei ole nii eeskujulik, nagu üldiselt arvatakse, vahendab The Big Picture Saksmaa ajakirja Der Spiegel.

On vaieldav, kui kaua saab vaadata Saksamaad kui stabiilsuse ja turvalisuse oaasi. Tegelikkuses ei ole Saksamaa valitsuse finantsid kaugeltki nii heas seisus kui liidukantsler ja rahandusminister soovivad, et rahvas usuks. Saksmaa ei pruugi pikaajaliselt eeskujuks olla. Valitsuse võlakoorem on juba suhtena SKPsse üle 80 protsendi, mis võrreldes teiste euroala maadega pole kindlasti eeskujulik, parimal juhul ehk vaid keskpärane.

Kui jutt läks võla suhtesse SKPst, siis näiteks Hispaania suhtarv on Saksamaast parem. Kriitikud, kes on ärritunud Angela Merkeli ja Wolfgang Schäuble liiga enesekindlast retoorikast, on end Euroopas mudelina näitava maa vaatlise alla võtnud. „Ma arvan, et Saksamaa võlatase on probleemne,“ kommenteeris Luksemburgi rahandusminister Jean-Claude Juncker, kelle maa võla suhe SKPsse on vaid 20 protsenti.

Hetkel kuum