Poola Saksamaale: päästke euro!

Sirje Rank 29. november 2011, 11:48

Euroliidu eesistujariigi Poola välisminister Radoslaw Sikorski kutsub Financial Timesis avaldatud arvamusloos Berliini jõuliselt üles teha kõik euro päästmiseks.

Euro lagunemisel oleksid apokalüptilised mõõtmed, mis ei piirduks üksi finantssüsteemiga, hoiatab Sikorski. Üsna tõenäoline järgmine ohver oleks ühisturg, ELi nurgakivi. Nii on valida vaid kas sügavama integratsiooni või kollapsi vahel.

Eriti suur roll euro päästmisel on Saksamaal, millel oleks aeg tunnistada, et just see riik on eurost suurim võitja. Nii on Saksamaal ka suurim kohustus rahaliit stabiilsele alusele viia, kirjutab Sikorski, kinnitades, et ka Poola on praeguse parlamendi mandaadi lõpuks valmis euroga liituma. Ja Saksamaa ei ole siin sugugi vaid süütu kannataja teiste riikide laristamisest – just Saksamaa rikkus esimesena stabiilsus- ja kasvupakti ning just Saksamaa pangad on vastutustundetult kokku ostnud riskantseid võlakirju.

Ma nõuan Saksamaalt, et see riik nii enda kui kõigi teiste huvides euroliidul püsida ja õitseda laseks, kirjutab Sikorski, mööndes, et on ilmselt esimene Poola välisminister ajaloos, kes väidab, et kardab Saksa tegevusetust enam kui mõjuvõimu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. November 2011, 18:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing