Pangad müüvad maha kroonijuveelid

Katri Soe-Surén 13. detsember 2011, 16:12

Euroopa pangad, mis on sattunud uute kapitalireeglite tõttu surve alla, müüvad konkurentidele maha osa oma kiiresti kasvavatest äridest. Seda tulevikukasumi ja majanduskasvu hinnaga, kirjutab Bloomberg.

Nii plaanivad näiteks Hispaania Banco Santander, Belgia KBC Groep ja Saksamaa Deutsche Bank väljuda kasumlikest äridest väljaspool koduturgusid. Santander peab lappima 5,4 miljardi eurose kapitaliaugu ning müüs selleks läinud nädalal oma Kolumbia üksuse. Deutsche Bank omakorda kaalub võimalusi müüa maha enamus oma varade juhtimisüksusest ning KBC kaalub väljumist oma Poola äridest.

Sellised müügid ohustavad aga pikaajalisi kasumeid, seda ajal, mil Euroopa on sisenemas retsessiooni. See on plaanimatu tagajärg Euroopa reguleerijate otsusele kohustada pankasid suurendama oma tuumkapitali 9%-le tuleva aasta juunikuuks. Kuna pangad ei soovi suurendada omakapitali, sest aktsiahinnad on liiga madalal, müüakse maha kasumlikke varasid. Investorid ütlevad, et müük riskib jätta pangad kinni stagneeruvasse majandusse, ning jätta nad ilma majanduskasvust väljaspool.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. December 2011, 14:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing