8. veebruar 2012 kell 8:47

Saksamaa võib vastata Kreekale venitamistaktikaga

Saksamaa plaanib anda Kreekale 130 miljardi suuruse abilaenu asemel esmalt vaid maksimaalselt 30 miljardit. Sellest piisaks esialgu, et oleks tagatud pankade likviidsus.

Sellise plaani avalikustas ajalehe Financial Times Deutschland teatel teisipäeval  Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Eurogrupile ja Euroopa Komisjonile tuleb see plaan üllatusena, seni on lähtutud eeldusest, et Kreekale eraldatakse nagu plaanitud täispakett mahus 130 miljardit eurot.

Saksamaa venitamistaktika taga on kartus, et Saksa parlament Bundestag – millel on järjekordse rahaeralduse osas otsustav sõnaõigus – ei toetaks Kreeka täiemahulist abistamist.

Nimelt on kantsler Angela Merkeli juhitava Kristlik-Demokraatliku Liidu parlamendifraktsioon seisukohal, et Kreekalt ei tohi ühe hooga survet ära võtta ning et troika peaks lähinädalatel edasi jälgima, kas Kreeka oma lubadusi reformide osas tõesti ka täidab. Ning alles kõige varem märtsi algul võiks hääletada ülejäänud saja miljardi eraldamise osas.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum