Anne Oja • 29. mai 2012 kell 8:29

Sõerd: euroriigid peavad oma rahaasjade eest vastutama

Täna riigikogus toimunud Eesti Panga aastaaruande arutelul toonitas rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd, et riikide rahanduse eest peavad vastutama liikmesriigid ise, mitte lootma keskpangale.

Sõerd toonitas, et eurotsooni täisliikme staatus tõi Eesti Pangale arvukalt uusi rahapoliitilisi ülesandeid ning andis täieliku õiguse osaleda euroala rahapoliitiliste otsuste kujundamisel.

Sõerdi sõnul näitab aastaaruande analüüs, et euro kasutuselevõtuga jäi euro mõju inflatsioonile prognoositud piiridesse. „2011. aastat tervikuna iseloomustas majandusaktiivsuse kiire kasv, tööhõive kasv ja tööpuuduse kiire alanemine. Samas teisel poolaastal oli täheldada majandusaktiivsuse kasvu aeglustumist väliskeskkonna suurenenud ebakindluse tõttu,’’ lausus reformierakondlasest parlamendisaadik.

„Viimase globaalse majanduskriisi järel puhkes 2010. aasta kevadel Euroopas võlakriis. Kiiresti loodud stabiilsusmehhanism ja võlakriisi keskmes olevate riikide valitsuste pingutused paraku 2011. aastal kriisile lahendust ei toonud, pigem nägime euroala võlakriisi teravnemist,’’ ütles Sõerd ning lisas, et võlakriisi peavad lahendama eelkõige liikmesriikide valitsused.

Aivar Sõerd rõhutas, et tuleb nõustuda Eesti Panga ettepanekuga alustada eelarvestrateegiates seatud reservide taastamist. See võimaldab omakorda saavutada eelarveülejäägi nii kiiresti kui võimalik.

Hetkel kuum